Осама бин Ладен е готвил терористични атентати в САЩ и Европа до последния момент, преди да бъде унищожен от американските командоси при операцията в пакистанския град Аботабад на 2 май 2011 г., предаде ТАСС, цитирана от БТА.
 
За това според агенцията свидетелстват личните документи на "международния терорист номер едно", заловени при неговото ликвидиране и оповестени вчера от директора на националното разузнаване на САЩ по нареждане на президента Барак Обама.

След четиригодишно прекъсване Осама бин Ладен се завърна на първите страници на водещите американски и британски вестници, след като САЩ извадиха на показ негови архиви.

В писмата до своите сподвижници лидерът на Ал Кайда постоянно призовавал "да съсредоточат усилията върху убийствата на американци" и отбелязвал, че не вижда друг начин да бъде променена външната политика на САЩ.

В същото време той е планирал и лично е контролирал разработването на терористични операции в Европа. Така например в едно от посланията си наред с общите инструкции по осъществяване на "операции в чужбина" Бин Ладен писал за подготовката на нападение срещу "евреите в Дания".
От документа личи, че става дума за американски евреи.

"Ние изпратихме там група от трима души, чиято мишена трябваше да станат американци, но връзката с тях беше изгубена", писал той на свой сътрудник.

Заедно с това главатарят на Ал Кайда се обръщал към мюсюлманите по целия свят с призиви да водят "свещена война против неверниците", на първо място срещу американците.

До американския народ

В "Писмо до американския народ" той директно говорил за "война против Съединените щати". За тази цел Бин Ладен дори предлагал на своите съюзници, действащи на Арабския полуостров, да постигнат примирие с правителството на Йемен, за да имат възможност да се "концентрират върху Америка". При това той се надсмивал над "войната с тероризма", обявена през 2001 г. от президента Джордж Буш-младши, и се удивлявал защо американските войски търсят оръжие за масово унищожение в Ирак, когато там няма такова.

В други възвания към "сунитите в Сирия", "мюсюлманските братя в Ирак" и "моджахедите в Сомалия" той излагал примерно същите планове за създаване на ислямски халифат на обширни територии от Близкия изток и Южна Азия, каквито сега се опитва да осъществява групировката "Ислямска държава".

Кореспонденцията на Осама бин Ладен с ръководителите на движението на талибаните от декември 2010 г. потвърждава, че тесните му връзки с тях се запазвали до самото му убийство от американските "тюлени".

Архивите на Бин Ладен разкриват, че Ал Кайда се е готвила широко да отбележи в медиите 10-годишнината от терористичните нападения на 11 септември 2001 г. в САЩ. За целта трябвало да бъдат изпратени редица изявления до тв канала "Ал Джазира", които да бъдат използвани в репортажи по случай годишнината.

Формуляр за кандидатстване

Сред материалите, открити в дома на Бин Ладен, имало и въпросник, използван от Ал Кайда при вербуване на нови ислямски бойци.

За да се присъедини човек към радикалната мрежа по времето на Осама, е трябвало да предприеме тежко и рисковано пътуване до убежищата на Ал Каида в северозападната част на Пакистан, пише "Ню Йорк таймс". Следва попълване на молба за членство с три страници въпроси като:
  • "Какви цели бихте искали да постигнете по пътя на джихада?",
  • "Готови ли сте са извършите самоубийствена операция?",
  • "С кого трябва да се свържем в случай на вашата гибел?",
  • "Имате ли хобита или минали увлечения?",
  • "Какъв е любимият ви материал: наука или литература?",
  • "Осъждан ли сте някога? Кога и за какво престъпление?",
  • "Имате ли някакви хронични или наследствени заболявания?", и др.
Списъкът с документи, открити в дома на Бин Ладен и публикувани от САЩ, включва стотици писма до членове на семейството и сътрудници, както и оценки за антиправителствените демонстрации в Египет, войните в Афганистан и Ирак и други тогавашни събития, отбелязва ДПА.

Те са преведени от арабски език и показват, че лидерът на Ал Кайда е спазвал най-строга конспиративност, опасявал се е от спецслужбите на САЩ и е проявявал извънредна предпазливост, особено при осъществяване на контакти със своите сподвижници. Той ги призовавал да не обсъждат в интернет никакви въпроси, свързани с дейността на групировката, и да използват за тази цел само куриери. Тези изисквания важели за най-близкото обкръжение на Бин Ладен, включително за неговите жени и деца.

Ненаситен читател

Британският "Гардиън" описва библиотеката на радикалния лидер. Осама е бил ненаситен читател с разнообразни интереси, вариращи от отношенията между религиозните общности в средновековна Испания, през икономиката на Франция през 30-те, до гафовете на американското разузнаване и Виетнамската война.

В списъка с книги и други публикации, намерени в леговището му, фигурират автори като Ноам Чомски, преподавателят от Йейл Пол Кенеди, журналистът Боб Удуърд, книги, в които се твърди, че американските власти умишлено са позволили нападенията от 11 септември и няколко класици на модерната екстремистка литература, сред които Абдула Азам, както и десетки англоезични книги с теории на конспирацията. Сред документите са най-малко 19 статии за Франция и бележки за германската икономика.

Лична кореспонденция

Намерената лична кореспонденция на Бин Ладен разкрива почти неизвестна досега черта от характера на радикалния лидер, пише "Файненшъл таймс". В писмо до неназована жена, той я описва като "зеницата на окото ми и най-ценното нещо, което имам на този свят". След което допълва: "Ако искаш да се омъжиш, след като умра, не възразявам, но наистина искам да ми бъдеш съпруга в рая".
 
"В интерес на американската общественост е гражданите, историците, учените и журналистите да имат възможност да прочетат и да разберат документите на Бин Ладен", заяви Девин Нунес, председател на комисията по разузнаване на Камарата на представителите, цитиран от Ройтерс.

Той определи публикуването на документите като стъпка в правилната посока и добави, че очаква да бъдат разсекретени още стотици документи.