Американският президент Барак Обама и китайският му колега Си Цзинпин заявиха днес, че двете им страни сериозно ще намалят емисиите си на парникови газове в атмосферата в следващите две десетилетия, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

Обама каза, че до 2025 г. САЩ ще намалят емисиите си с 26-28% от нивата от 2005 г.

Си заяви, че до 2030 г. Китай може да спре да увеличава емисиите си и да премине на неизкопаеми горива, от които да произвежда една пета от необходимата енергия.

Китай обеща да достигне пика на емисиите си около 2030 г. с намерението "да се опита да го достигне по-скоро", съобщи Белият дом, цитиран от АФП и БТА.

За пръв път Китай поема ангажимент да достигне връх в емисиите си, т.е. да посочи година, от която занапред ще спре да ги увеличава с тенденция да ги намали.

"Това е крайъгълен камък в американско-китайските отношения", каза Обама на съвместна пресконференция с китайския президент.

Лидерът на републиканското мнозинство в американския Сенат Мич Макконъл заяви, че това е нереалистичен проект, предаде Франс прес.

"Този нереалистичен проект, който президентът ще завещае на приемника си означава със сигурност по-високи цени на енергията и още по-малко работни места", каза Макконъл.