Прокуратурата в западногерманския град Майнц съобщи, че Ердоган е подал жалба срещу Ян Бьомерман за обида чрез юридическа фирма, предадоха Ройтерс и БТА.

Бьомерман е водещ на вечерно предаване по обществения телевизионен канал Цет Де Еф. В предаването си от 31 март Бьомерман рецитира стихотворение, съдържащо груби сексуални препратки и обвинения, че Ердоган репресира малцинствата и се отнася зле с кюрдите и християните.

Вижте снимки >>>

Прокурорите казаха, че жалбата на Ердоган ще бъде включена към вече започнало разследване срещу водещия. Вчера Германия съобщи, че проучва официално искане на Турция за съдебно преследване на Бьомерман.

Прокурори от Майнц вече са започнали разследване спрямо Бьомерман и Цет Де Еф, за да установят дали стихотворението нарушава закона, който забранява обидите срещу официални представители на чужди държави.

Според германското законодателство обидата на чуждестранен държавен глава може да доведе до три години затвор, а преднамерената клевета може да струва на осъдения до пет години зад решетките.

Германският канцлер Ангела Меркел също коментира случая. Тя заяви, че Германия иска да намери решение на мигрантската криза, но това е различно от художествената свобода.

"Искам да подчертая отново - ние имаме фундаментални ценности в конституцията и това включва член 5, който се отнася за свободата на мнението, свободата на науката и разбира се, свободата на изкуството", заяви Меркел.

Мнозинството от жителите на Германия не подкрепят започването на разследване спрямо телевизионния водещ Ян Бьомерман, сочат  резултатите от проучване на общественото мнение проведено от социологическата служба YouGov.

Седемдесет и седем процента от анкетираните са заявили, че смятат започналото от прокуратурата в Майнц разследване за неуместно.
66 процента критикуват решението на телевизията да изтегли записа от интернет, а едва 26 процента смятат това за правилно.

Нова сатирична песен за Ердоган


Междувременно Реджеп Тайип Ердоган вдъхнови нова сатирична песен на друг германски комик.

"Ердоган, дай и мен под съд", призовава авторът на новата песен - 80-годишният комедиен актьор, сценарист и певец Дитер Халерфорден, който я представи в профила си във Фейсбук. В текста се посочва, че с реакциите си Ердоган е помогнал за известността на предаванията, в които е бил осмян.

"Ердоган, Ердоган, направи и мен известен. Ядосай се и ме дай под съд. Ти си голям човек от рекламата, прослави и моята песен", продължава двуминутната песен, в която се заключава, че турският президент е "богат, но беден човек".