Това съобщи в понеделник германското списание "Шпигел" в онлайн изданието си, предадоха Ройтерс и БТА.

Посланикът Мартин Ердман е бил повикан в министерството късно във вторник, заради предаване, излъчено на 17 март по телевизия NDR. В предаването била изпълнена двуминутна сатирична песен, осмиваща президента Реджеп Тайип Ердоган, съобщава "Шпигел".

Министерството на външните работи на Германия отказа коментар. Турски официални лица не бяха открити за коментар, посочва Ройтерс.

Информацията за привикването на посланика идва в момент, когато германският канцлер Ангела Меркел активно търси по-тесни контакти с Турция, от чиято помощ се нуждае за справянето с бежанската криза в Европа, отбелязва агенцията.

Меркел бе начело на усилията за постигането на спорна сделка между ЕС и Турция, която има за цел да спре нелегалния приток на мигранти в Европа в замяна на финансова помощ и политически придобивки за Анкара.

Ердоган остро критикува западните дипломати, които се появиха в петък в съда, за да подкрепят Джан Дюндар - главният редактор на в. "Джумхуриет", и неговият колега Ердем Гюл в първия ден от процеса срещу тях в Истанбул.

Журналистите Дюндар и Гюл са обвинени заради статия, придружена със снимки и видеозапис, за задържането през януари 2014 г. на камиони на турската разузнавателна служба, натоварени с оръжия за сирийски ислямистки бунтовници. Двамата журналисти рискуват да получат доживотни присъди. Съд в Истанбул започна в петък процес при закрити врата срещу двамата журналисти.

Ердоган е известен с чувствителността си към критика. Турски прокурори са завели близо 2000 дела срещу различни хора за обида на Ердоган, след като той стана президент преди 18 месеца.
Сред обвинените има карикатуристи, учени и дори ученици, припомня Ройтерс.

Обама отказа среща с Ердоган

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган започва петдневно посещение в Съединените щати, за да участва в световна среща на върха за ядрената сигурност.

Американският президент Барак Обама е отклонил предложение за лична среща с турския си колега, пише вестник Wall Street Journal.

Ердоган е възнамерявал да се срещне с Обама при откриването на джамия в щата Мериленд, построена с пари от Турция.

"Решението да не се среща с Ердоган при посещението му във Вашингтон не трябва да се въприема като пренебрежение, защото президентите вече се срещнаха през ноември на форума на Г-20 в Турция и разговаряха по телефона през февруари", гласи съобщение на Белия дом, цитирано от вестника.