Общо 108 сгради са понесли тежки щети след вчерашното земетресение от 6 по Рихтер в окръг Денизли, Югозападна Турция, съобщава турският телевизионен канал НТВ след прикрлючване на 80 процента от работата по оценка на щетите след труса.

В епицентъра на земетресението Бозкурт е направен оглед на общо 761 000 сгради, като в 88 от тях са констатирани тежки щети. Докато трае процесът на установяване на щетите и заради опасност от срутвания при евентуални вторични трусове гражданите са призовани известно време да не се връщат по домовете си. Турският Червен полумесец и екипи на Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации раздават храна на гражданите, които прекараха нощта в палатки или в дворовете на къщите.

Според данни на дирекцията от общо 92 души, които са потърсили медицинска помощ след земетресението, 85 са изписани, а лечението на 7 още продължава.

Министърът на околната среда и градоустройството Мурат Курум посети най-силно засегнатите от земетресението градове Бозкурт и Чардак.

За осем часа в Егейския район на Турция вчера станаха 114 труса с магнитуд между 1,1 и 6 по Рихтер. След първото земетресение вчера в залива на Кушадасъ в 11.39 ч. с магнитуд 4,8 по Рихтер последва поредица трусове в окръзите Измир, Денизли, Мугла и Маниса. Най-силният бе в Бозкурт, окръг Денизли, с магнитуд 6 по Рихтер в 14.25 ч.