Най-малко 27-ма души са ранени днес при земетресението с магнитуд 6 по Рихтер, регистрирано в югозападния турски окръг Денизли в 14.25 ч днес, предаде турската телевизия НТВ, като се позовава на правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД).

Шест минути по-рано в Бозкурт беше регистрирано земетресение с магнитуд 4,2 по Рихтер, а два часа по рано трус от 4,6 по Рихтер разляля окръг Измир.

Епицентърът на земетресението с магнитуд 6 по Рихтер в окръг Денизли е бил в района на град Бозкурт, а дълбочината на труса е била 7,09 километра.

По данни на сеизмологичната обсерватория Кандили в Истанбул трусът е бил с магнитуд 6,5 по Рихтер.

Множество сгради са силно повредени в цялата провинция Бозкурт. Гражданите, извадени под отломките на сгради са  извадени до околните болници. Кризисен щаб ръководи спасителните действия.

Властите съобщиха, че общо 27-ма души са приети в болници. Петима от тях са пострадали в резултат на скок и паника по време на труса. Един от тях е скочил панически през прозорец, но не е пострадал тежко.

Властите предупреждават гражданите да не влизат в повредените сгради. Линейки и спасители с кучета обикалят пострадалите райони и издирват ранени. Извършват се и проучвания на щети в засегнатите райони. Според тях в град Кардак, неизползвана джамия и стените на две къщи са се срутили, 10 къщи са с пукнатини.

Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации съобщи, че земетресението е било усетено и в окръзите Айдън, Маниса, Ъспарта, Бурдур, Измир, Афионкарахисар и Анталия. В няколко от окръзите има курорти, в които почиват турски и чуждестранни туристи.

Няма данни за пострадали български граждани при земетресението в района на град Бозкурт в югозападния турски окръг Денизли, съобщиха от българското МВнР.