Конфликтът в Близкия изток няма как да се разрасне във военна форма в нашите граници, но въпросът е, че непосредствено ще ни достигнат бежанските потоци. Това заяви служебният министър на отбраната Атанас Запрянов в предаването "На фокус" по NOVA.

Той посочи, че около 1 млн. души са напуснали домовете си в Ливан. "Това са потенциалните бежански потоци", смята Запрянов. Той отново повтори, че липсва пряка военна опасност за България. Нашите служби и стратегическото ни разузнаване работят на 24-часов режим, получавам сведения постоянно, обясни служебният министър на отбраната. Следим внимателно ситуацията в Близкия изток, посочи Запрянов и допълни, че ситуацията там ще ескалира.

Всички български граждани, които са заявили желание да се евакуират от Ливан, вече са евакуирани, каза служебният министър. Той обясни, че всеки полет е бил с изключително сложна координация между много институции и на национално и на международно ниво. Запрянов каза още, че част от дипломатическия персонал на България е останал там, за да координира и осведомява за ситуацията. "Ако се наложи, да имаме кой да посрещне хора, които искат да се евакуират", добави още той.

Служебният министър на отбраната беше категоричен, че усложняването на ситуацията в Близкия изток е в интерес на Русия. Има данни, че тя е подпомогнала тази ескалация, добави още Запрянов.Той посочи, че не е притеснен за отношението на Русия към България, защото сме част от НАТО и от Европейския съюз. Ние следваме обща политика за сигурност и отбрана на ЕС и колективната отбрана в НАТО. България с нищо не заплашва Русия, а обратното обаче е вярно, каза още Запрянов.

Той коментира и Консултативния съвет за национална сигурност, като посочи, че България няма нужда от привеждане на по-висока степен на войските, но трябва да бъде в наличен състав и засилена по границите. "Нямаме нужда от привеждане на войските в по-висока степен на готовност заради конфликта в Близкия изток, но армията трябва да бъде окомплектована", посочи Запрянов.

Служебният министър на отбраната съобщи, че анализът на данните от "черната кутия" на самолета L-39, с който загинаха двама военни пилоти, ще бъде готов в средата на месеца. Ще има и подготвен и подписан доклад с изводи и констатации. Проверяваме цялостната подготовка на планирането и провеждането на летателния състав, посочи служебният министър. "Искам комплексна оценка и комплексно разследване и съответно, който е допуснал грешка, ще трябва да си понесе последствията", каза Атанас Запрянов и допълни, че е възможно освобождаване на лица, заемащи командни длъжности.

Служебният министър коментира и наводненията в Босна и Херцеговина, като посочи, че Министерството на отбраната е в постоянен контакт. Много е тежка ситуацията, откъснати селища, липса на мостове, разрушени пътища, обясни Запрянов. Сега оценяваме можем ли с инженерни сили да участваме във възстановяването на пътна инфраструктура, а пък Външно министерство оценява възможно ли е и друг вид хуманитарна помощ да бъде подготвена, обясни още служебният министър.