Холивудската звезда Ричард Гиър се качи на кораб с мигранти, за да изрази солидарност със съдбата им, съобщиха световните агенции, цитирани от БНТ.

69-годишният актьор се снима на борда на испански неправителствен съд със 121 бежанци.

Корабът им е насред Средиземно море и очаква прием на европейско пристанище след като Италия и Малта му отказаха такъв.

Звездата от "Американско жиголо" и "Хубава жена" заяви, че е донесъл на мигрантите храна и вода и призова светът да помогне.

Снимка: AP/БТА

Вижте още снимки >>

"Най-важното нещо за тези хора тук е да могат да стигнат до свободно пристанище, да слязат от кораба, да стъпят на сушата и да започнат нов живот", каза актьорът във видеозапис, публикуван в интернет. "Моля, подкрепете ни тук на "Оупън армс" и помогнете на тези хора, наши братя и сестри", заяви Гиър.

Междувременно спасителен кораб на хуманитарната организация "Лекари без граници" спаси 80 мигранти от гумена лодка край бреговете на Либия, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Организацията съобщи в Туитър, че спасените са в шоково състояние и разпространи снимки, на които се вижда как мигрантите биват прехвърлени на плаващия под норвежки флаг спасителен кораб "Оушън Вайкинг" от оранжева надувна лодка.

"Гореща линия" за бедстващи мигранти, поддържана от мрежа от активисти, съобщи, че е получила сигнал за лодката с 80 души край бреговете на Либия, сред които 5 жени и 4 деца, и е информирала както властите, така и кораба "Оушън Вайкинг".

Вътрешният министър на Италия Матео Салвини, който предизвика правителствена криза, каза, че ще подпише забрана за влизане на кораба в италиански териториални води. Според одобрен неотдавна правителствен указ, корабът може да бъде глобен с 1 милион евро, ако наруши забраната.