Министерство на външните работи на Русия обвини днес посолството на САЩ в Москва, че се намесва във вътрешните работи на страната, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Високопоставен американски дипломат е бил повикан в министерството по повод пост в Туитър и материал на уебсайта на дипломатическото представителство, които съдържали карта с маршрута на опозиционна демонстрация, насрочена за 3 август, както и информация на руски език за проявата.

"Подчертахме, че оценяваме поместването на съставената от организаторите схема за провеждане на незаконно мероприятие като агитация в полза на участието в него и призив за действие, което представлява опит за намеса във вътрешните работи на нашата страна", се казва в съобщението на руското външно министерство за срещата със съветник-посланика на САЩ Тим Ричардсън.

Руската полиция арестува над 1000 души на този протест - поредния по повод отказа на изборните власти да регистрират опозиционни кандидати за местните избори в Москва през септември.

На 2 август американското посолство помести на уебсайта си на английски език предупреждение към гражданите на САЩ да избягват маршрута на демонстрацията, като в текста бе отбелязано, че тя не е разрешена от московските власти, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Агенцията припомня, че обвинението към посолството на САЩ идва ден след като Русия обвини германската медия Дойче веле, че също е приканвала руснаците да се присъединят към антиправителствените протести в Москва.