Нападението на израелските F-16 срещу обекти в Сирия на 17 септември, когато бе свален руския самолет Ил-20 от сирийската ПВО, не е било срещу обекти на Иран, а е имало за цел да ликвидира Башар Асад. Това съобщава израелският в. "Аарец", който се позовава на ирански медии.

Сирийският президент в този ден е трябвало да излезе от Дамаск и да пристигне в руската военна база в Хмеймим, откъдето е трябвало да излети за Москва. Планът на израелците е бил да го ликвидират по пътя към базата.

Това обяснява защо контактите между Израел и Русия за предстоящи акции на израелските ВВС в небето над Сирия са били перфектни в над 250 случая, а точно на 17 септември са станали минута преди самото нападение. Точно това закъснение не дава шанс на руснаците да измъкнат сирийския президент от атаката.

Друг подозрителен факт е и този, че F-16 са използвали в това нападение само високоточни бомби, които се пускат върху точно определена неголяма цел. А има и непотвърдена информация за поява на израелски самолети над президентския дворец в Дамаск.

Дали това е така, едва ли някога ще узнаем със сигурност. Но в тази версия има много повече логика, отколкото в официалната. Още повече, че през май министърът на националната инфраструктура на Израел Ювал Щайниц заяви: "Ако Башар Асад продължава да разрешава на иранците да действат от Сирия срещу Израел, ние просто ще го отстраним". Щайниц не е случаен министър, до 2015 година той беше начело на разузнаването на държавата Израел и знае много от тайните й.