Руският президент Владимир Путин заяви на премиера Бенямин Нетаняху, че отхвърля израелската версия за свалянето на руския военен самолет край Сирия и обвини за станалото действията на израелската армия, съобщиха от Кремъл.

15 руски военни загинаха по време на инцидента.

В телефонен разговор по инициатива на израелската страна Путин също така е подчертал, че решението на Москва да подсили противовъздушната отбрана на сирийския си съюзник със зенитно-ракетен комплекс С-300 "е адекватно предвид ситуацията и цели преди всичко да се предотврати всякаква потенциална заплаха за живота на руските военнослужещи".

Нетаняху е заявил на Путин, че доставянето на усъвършенствани оръжейни системи на "безотговорни играчи" ще увеличи опасностите в региона, се казва пък в изявление на канцеларията на израелския премиер, цитирано от Ройтерс и БТА.

Израелският премиер добавил, че страната му ще продължи да защитава своята сигурност и интереси.

Още вчера израелските военни повториха позицията си, че израелските действия не са причина за свалянето на руски самолет в Сирия миналата седмица.

Армията заяви, че нейни изтребители не са използвали за прикритие руския самолет (твърдение, което Москва повторя) и че те са се намирали в израелското въздушно пространство по времето, когато руският самолет е бил свален от сирийски огън.

Израел отбеляза, че изчерпателните, прецизни и фактологични подробности са известни на съответните специалисти в руските въоръжени сили и че механизмът за координиране на действията между двете страни "е действал в съответния момент".

Безопасността и здравето на руските военни в Сирия са ключов елемент при всяко одобрение за определено действие, дадено от висшите военни в израелската армия и в Израел, подчерта в изявление израелската армия.