На ключовото кръстовище Орлов мост в София се проведе атрактивна инициатива за насърчаване на отговорното поведение сред шофьорите, насочена срещу замърсяването с фасове и други дребни отпадъци по време на път. "Шофиране #БезОтпадъци" се осъществява от сдружение БГ Бъди активен с подкрепата на Бритиш Американ Табако България (БАТ България).

В рамките на кампанията, на чакащите на червен светофар шофьори, бяха раздадени информационни материали и аксесоари за автомобил като стикери, портативни пепелници и пликчета за отпадъци по време на пътуване. Доброволците, които взеха участие в инициативата, разясняваха на водачите на автомобили целта на кампанията, както и защо не трябва да изхвърлят фасове или други дребни отпадъци от колите си докато шофират, а да го правят само на обозначените места.

Най-атрактивната част от проведената инициатива бяха и артисти-акробати, които направиха мини-спектакъл и представиха по нестандартен начин посланието "Шофиране #БезОтпадъци". С това организаторите от сдружение БГ Бъди активен и партньорите БАТ България призоваха за отговорно и по-добро отношение към опазването на средата, в която живеем.

"Изхвърлянето на фасове или други дребни отпадъци от автомобила безразборно, а не на обозначените за това места е поведение, на което често ставаме свидетели в ежедневието си. За да направим крачка към промяната, стартирахме социално-отговорна инициатива за насърчаване на отговорното поведение сред шофьорите, защото вярваме, че всеки от нас може да приеме тази кауза и да допринесе за по-чиста градска и околна среда", коментира Кирил Георгиев, мениджър регулаторни въпроси, Бритиш Американ Табако България.

Повече за инициативата може да се прочете тук:

https://thespot.bgbeactive.org/shofirane-bez-otpadaci/