На убиеца на Джон Ленън - Марк Дейвид Чапман, бе отказано за десети път помилване, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Така той ще остане зад решетките за най-малко още две години. Съд в Ню Йорк постанови, че освобождаването на убиеца "няма да е в интерес на безопасността на обществото и ще подцени сериозното естество на престъплението, което той е извършил, а също така ще подкопае и уважението към правната система".

Чапман е на 63 години. Той застреля Ленън пред апартамента му в Манхатън на 8 декември 1980 година. На 24 август 1981 година той получи доживотна присъда без право на помилване през първите 20 г. Чапман лежи в затвор в западен Ню Йорк.

Убийството

На 8 декември Джон Ленън и съпругата му Йоко Оно имат уговорено половинчасово интервю за радио RKO, което е проведено между 16:30 и 17:00 ч. Преди това килърът издебва идола си пред асансьора на "Дакота билдинг" в "Сентръл парк", където звездната двойка живее в апартамент. Чапман моли музиканта да му даде автограф и подава купената преди два дни плоча на Ленън и неговият кумир я подписва с текста: "Джон Ленън, декември 1980-а", припомня Дарик радио.

После Джон и Йоко, придружени от служител на радиото, се качват в автомобил и се отправят към Record Plant Studio за интервюто. Връщат се към 22:48 часа, когато убиецът вече дебне на улицата пред жилището им.

Джон и Йоко слизат от лимузината и се отправят към входа на сградата. Тогава Чапман извиква: "Господин Джон Ленън" и насочва към музиканта 38-калибров пистолет от разстояние 6 м. Ленън се затичва към входа, но четири от произведените пет изстрела го застигат фатално. Два куршума попадат в белите дробове на музиканта, един - в лявата плешка и един в гърлото.

Чапман е арестуван минути след убийството. Още на другия ден той признава вината си. По-късно пред съда той заявил, че решил да убие идола си, тъй като полудявал от самота.

Любопитен факт е, че досега Чапман е подал седем молби за освобождаване, но всички са отхвърлени. Днес той се намира в изправително учреждение в град Атика, Ню Йорк.