Европа е пълна с невероятни дестинации и изборът за пътешествие и почивка е толкова голям, че някои места остават извън "радара" и най-запалените туристи.  На Балканите има три места, които ще ви изумят с красота си и възможностите за интересна ваканция.

Недалеч от скалистите брегове на Черна гора е разположен островът бижу Свети Стефан. И на него - средновековна крепост, селище с каменни къщи в цвета на пясъка и с червени керемидени покриви, оградени от синьото Адриатическо море. Островът е с площ само 12 000 кв.м и заедно с Крепостта и вила Милоклер образуват ансамбъла "Аман Свети Стефан".

Първата вила за гости отваря врати през юли 2010, последвана от 50 комфортни индивидуални апартаменти и вили. Оборудвани са с модерни бани и техника, но са запазили облика на типичните сгради отпреди векове.

Очарователният лазурен остров Хвар е царицата на хърватска Далмация и е класиран в Топ 10 на най-красивите острови на нашата планета. Местните жители пренасят през поколенията една поговорка - "Ако познаваш Хвар, познаваш и Рая".

Това място е много популярна ваканционна дестинация, "Ривиерата на Далматинското крайбрежие" с отлични хотели и шикозни барове, които са притегателна сила звезди на киното и спорта от световна величина. Техните луксозни яхти често запълват красивото пристанище на острова.

Берат е град в Южна Албания, административен център на област и окръг Берат. Той е обявен за град-музей и е включен от 8 юли 2008 г. в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Историята на Берат е записано, че градът е бил неразделна част от Първото и Второто българско царство, както и от Охридската българска архиепископия.

Всички къщи от старият град са разположени по склоновете на планината Томор и "гледат" към новия град. Берат просто е забележителен албански град с невероятно красиви сгради, които са обект на интерес от архитектурна и историческа гледна точка.

Остров Хвар в Хърватия

Снимка: Shutterstock

Остров Хвар в Хърватия

Снимка: Shutterstock

Град Берат в Албания

Снимка: Shutterstock

Снимка: Shutterstock

Островът бижу Свети Стефан в Черна гора

Снимка: Shutterstock

Островът бижу Свети Стефан в Черна гора

Снимка: Shutterstock