В същото време те предупредиха учените, че само Бог може да създава живот, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Днес бе широко оповестена новината, че екип от учени, начело с доктор Крейг Вентър, са създали синтетична клетка. Те са синтезирали изкуствен геном, който успешно е прехвърлен на жива клетка. Тя носи тази информация, която учените са закодирали.  Ще станем ли свидетели на програмирането на изкуствени хора? Революционното постижение е една от най-коментираните новини в британския печат.

Асошиейтед пред отбелязва по този повод, че Ватикана и Италианската католическа църква са проявили предпазливост в първите реакции на съобщението от Съединените щати, че изследователи са направили жива клетка със синтетичен геном. Те предупредиха, че научният прогрес има етична отговорност и подчертаха, че от ключово значение ще е начинът, по който ще бъде използван той в бъдеще.

"Ако (научният прогрес) бъде използван за добро, за лекуване на болести, можем само да бъдем позитивни" в своята оценка. Ако се окаже, че не е полезен за зачитането на човешкото достойнство, тогава нашата преценка ще се промени", обобщи директорът на Папската академия за живота монсеньор Рино Фисикела. Най-високопоставеният представител на Ватикана в областта на биоетиката подчерта, че Католическата църква следи науката с голям интерес, "но ние мислим на първо място за значението, което трябва да бъде придавано на живота". "Само можем да стигнем до заключението, че се нуждаем от Бог - първоизточникът на живота", допълни той.

Италианският кардинал Анджело Баняско определи създаването на първата синтетична клетка като "нов знак за интелeкт, Божи дар, за да бъде разбрано сътворението и да бъдем способни да го управляваме по-добре". От друга страна, интелектът не може никога да върви без отговорност, подчерта той.

Епископ Доменико Моджаверо изрази опасения, че е възможно учените да се изкушат да се правят на Господ. "В погрешни ръце днешното развитие може да доведе утре до унищожителен скок в мрака", предупреди Моджаверо, който оглавява отдела за правните въпроси на Италианската епископска конференция.

Католическата църква учи, че човешкият живот е Божи дар, създаван чрез естествено раждане на потомство.

Създателите на първата синтетична клетка заявиха, че тяхното творение е по-скоро пресъздаване на живот чрез трансформиране на една бактерия в друга, отколкото създаване на нов вид. Ръководителят на екипа Крейг Вентър обаче призна, че проектът на неговия екип отваря пътя за създаване на нови организми, които да функционират различно от начина, по който биха се развивали по естествен път.