Ватикана призова учените да не се правят на Бог

Създаването на първата синтетична клетка може да е нещо положително, ако бъде използвано правилно, заявиха представители на Католическата църква.

Обратно в новината

Коментари - Ватикана призова учените да не се правят на Бог | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ако случайно не си го прочел - аз вече коментирах, че във Ватикана има и много учени. Това че се занимават с религия и с техния Господ не им пречи да се занимават с наука. Имат си даже собствена астрономическа обсерватория. Гледах наскоро даже един научнопопулярен филм - за Слънцето по ватиканската телевизия. Така че Ватикана отдавна вече не е това което е било по времето на Галилео Галилей и Джордано Бруно.

По принцип съм против всякакви такива намеси в природата но Ватикана няма никакво право да казва кой на какво не може да се прави след като те самите се правят на по-висши от останалите! Все едно да си измамник и да се бориш срещу измамници. Да вземат да си гледат проблемите с педофлите в църквата! Мизерници само подвеждат доверчивите хора да вярват в нещо и естествено самите те се облагодетелстват от това! Да не говорим за скандалите със свещенниците които забременяват жени и после им плащат за да си мълчат. Изобщо религията е една голяма измама!

Не някакъв бог е създал човека, а човекът е създал бога за свое проклятие!

Тези от Ватикана все още се опитват да спират прогреса - цялата им история е такава. Толкова ли не могат да разберат че Господ в смисъла, в който те го разбират - няма. Много се радвам, че науката напредва въпреки масовата идиотизация на населението.

Най-голямото доказателство за съществуването на разумен живот във Вселената е фактът, че досега никой не се е опитал да се свърже с нас. Вграждането на изкуствен генетичен код в жива опаковка на клетка е постижение за науката, което може да се сравни с откритието на физическата формула EMC. До тук добре. Остава само да бъдат изчислени математически възможните мутации за физическите изменения на този клетъчен код и влиянието им на другите организми, след като се има предвид, че за сравнително кратко време технологията може да напредне чак до там, че всеки да може да се рови из нея, както днес го правим в интернет. От библейска страна погледнато, човекът си е позволил да открадне познанието от райската градина, за което бил наказан от Господ. Добре би било да се помисли по въпросите дали заради самото познание е бил изгонен от рая, или заради кражбата на това познание и дали човек може добре да разграничи доброто от злото на това познание. Четейки дори повърхностно цялата позната човешка история дори и най-непредубеденият защитник на науката и прогреса, за какъвто се смятам и аз дори изпитвам дълбоки съмнения относно доброто приложение на това поредно човешко откритие след ножа, бесилото, барута, справедливата революция, гилотината, напалма, справедливата атомна бомба и мн. др.

Шекспир сигурно би изгъгнал на lingua pura - Много шум за нищо ! И да не забравяме, че вече повече от десетина години наука и религия правят сериозни съвместни стъпки за формализиране нови подходи за начина на натрупване на познание (просто защото се доказа, че досегашните са достигнали максимума на потенциала им)

А пък аз призовавам мързеливците от ватикана да се образоват - цял живот прекарват в безмислени молитви, не са свършили нищо смислено, не са помогнали на никой - само неадекватни приказки и бягане от точни отговори ! Животът си тече и без ватикана и като цяло религията е убила, осакатила и нанесла щети на повече хора, отколкото е помогнала ! Писна ми ет неграмотни хрантутници, които бягат от реалността и си въобразяват че щом са прочели някакви писяния на психично облни личности отпреди 2 хил. години са по-специални - иронията е, че днешното си съществуване ватикана дължи именно на науката - без нея нямаше да има нито сгради, нито компютри, нито интернет, през който да ни учат как да гживеем . ха хаи ! Дрън дрън - все едно някой ги слуша ...

Ей сега американцките космонавти като я метнат на някоя планета ще си имат първата коацерватна капка. Да им е честито.

Както се казва в един стар виц: А, бе, ви що биете негрите...

Сега вече никой не може да отрече на Църквата и Ватикана правото по биология да се преподава в учелищата за "Интелигентния Дизайн"

Не харесвам Ватикана, но до някъде съм съгласен с тях. Техническия прогрес е хубаво нещо, но колкото помага, толкова и вреди. Мисля, че ние хората, също трябва да прогресираме в мисленето си, да вървим с прогреса. Развиваме технологиите, подобряваме живота на едни хора, но вредим на природата, замърсяваме, унищожаваме планетата и то прогресивно. Това ще се върне като бумеранг към нас. А мисленето на някой хора е векове назад. Погледнете при едно нещастие, като земетресение например, едни хора помадат, а други, мародерстват, трети крадат парите от помощите.... Абе такива неща ме отчайват за бъдещето на човешкия род.

До: Красимир За Библията си прав. Напълно съм съгласен! Обаче ти прочете ли внимателно целия материал? "Ако (научният прогрес) бъде използван за добро, за лекуване на болести, можем само да бъдем позитивни" в своята оценка. Ако се окаже, че не е полезен за зачитането на човешкото достойнство, тогава нашата преценка ще се промени". Това което казват е само предупреждение това откритие да не се използва за користни или неморални цели. Иначе - по принцип приветстват откритието, при положение че то бъде от полза за цялото човечество. Имай предвид, че във Ватиканската академия има много учени - в истинския смисъл. Физици, химици, биолози - които между другото са много повече наясно с науката от нас (които не сме учени). От времето на Галилей и Джордано Бруно доста са се поизменили нещата.

До: В очакване на Годо Ще направят, ще направят, не се безпокой! Това което сега са направили беше най-трудното. Оттук нататък е по-лесно. Имай предвид, че целият жив свят е "програмиран" - дали някой е написал кода на компютър, дали всичко е възникнало спонтанно - във всички случаи е гениално и работи перфектно. Органичната химия е доста стара наука, теориите за първичната супа - също. Единственото което учените още не можеха да осъществят беше именно сорс кода! Какво по-велико от това?

Откъде са тръгнали религиите и църквите? От непросветеността и примитивността на хората. Едно време всяко неизвестно са си обяснявали с висши сили - гръм да удари и са си мислели, че някой горе трещи. Е, да, ама нещата се променят. Хората се просвещават. Поне някои де. Други си остават на първобитното ниво.

Ей момчета , сега да не вземете да ме палнете на една клада за това че съм предположил че ние не сме най-умните в Галактиката и сме копелета направени от някой дребен зелен баща:)

Дарвинизма не е в разрез с интелигентния дизайн, а със статичността на живота в биологичния му смисъл, защото за синтетичните организми, като въпросната новосъздадена клетка, също важат законите на еволюцията. Синтетичните организми се явяват само начална стойност в рекурсивната процедура на еволюцията. Относно възможността за привнесеност на земния живот от друга планета, то това не означава, че евентуалните привнесени гени са били синтезирани, защото преди да се откъснат от произходната им среда и върху тях са действали законите на мутацията. В такъв смисъл даже неземен произход на живота не го прави автоматично синтетичен, а още по-малко божествен. Но да се върнем на темата: поповете от Ватикана не се занимават нито с биологичната, нито с космологичната, а най-малкото с математическата страна на въпроса. Те гледат на живота през теологичния си микроскоп. А с този инструмент се виждат страховете на душевно слабите. Те, душевно слабите, си плащат "данъка" за това, а Ватикана е загрижена единствено за този данък и сега е изправена пред поредното предизвикателство да даде нова обосновка от нуждата от упование отново в мистиката на религията.

Ама и ти не си чел внимателно. Те са синтезирали изкуствен геном, който успешно е прехвърлен на жива клетка. Това е да вземеш семе от тук и да го засадиш там. Къде е откритието? То си го има, а ти си откривател?!? Може би си търсиш оправдание че не ходиш на църква?

Учените казват че вероятноста в Вселената да има милони цивилизации по-стари от нашата е 99.99%. При положение че ние с нашите примитивни познания успяваме да създадем изкуствен живот (поне първите стъпки са направени) , моя тъп въпрос е : "Ние създадени ли сме или не?":)))) ............ И какво ще стане ако сме създадени и "нашия създател" реши да си дойде и "ожъне реколтата" :)))))

Виж Чичо Карл, вероятност и възможност са различни неща. Ти говориш за вероятност, но имаш предвид възможност. Значи работата е такава, ако вземеш предвид възрастта на вселената, времето за образуване на елементи, галактики, звезди и планети, после от тия планети вземеш само тия със сгодни условия за органичен живот, после разкараш тия от другите галактики, щото освен ако няма нещо генерално във физиката което изпускаме, те няма как да дойдат до тука, после правиш и едни други сметки (http://en.wikipedia.org/wiki/Drake_equation), и получаваш отговора. В общи линии други цивилизации в нашата галактика в тоя момент е възможно, но малко вероятно да има. Т.е. ако има, не са чак толкова много. От тия които ги има, е много малко вероятно да се случат некви хем стари хем умни, които да пътуват от майната си до тука, щото ако бяха близо някъде се щехме да ги видим, за да посеят семето на живота. Освен това, органичен материал по планетата и из космоса е имало предостатъчно навремето, че да стартира процеса. Оттам насетне само търпение няколко милиона години и ето ти човек. Без нужда от никва извънземна или божествена намеса. Доказано, пробвано и тествано безброй пъти.

В тва уравнение не е казано че не може да съществува цивилизация която да е по-стара от човешката с 1 милион години повече от нашата , нито пък че такава стара цивилизация има мерак да контактува с нашата или съществува в материална форма. ....доколкото се сещам , всичките Семитски религии говорят за това как Бог се появил като светлина :))) .... А всчиките учени след това откритие май че трябва да прегърнат идеята за "интилигентния дизайн" ...

Тия от Ватикана трябва да им забранят изобщо всякакво говорене във връзка с науката и учените. Да си стоят в измисления за тях божи свят и да не се обаждат.

Етиката отдавна не управлява нищо в този свят. Човешкия егоизъм и високомерие ни тласкат в този '' мизерен''/Й.Радичков/ живот.Нима има етика в технологията ''сурогатна майка'' или утроба под наем.Жаждата за вечен живот е вездесъща и оправдава всичко , а етиката служи на хората ,както опашката на овцата , да се прикрие срама /Шолохов/.

Това което са обявява за създаване на изкуствен живот е следното - на жива клетка се замен естествен неин елемент с изкуствен, след което тя продължила да живее. Сензацията е -учени внесоха синтетичен елемент в клетка и тя уцеля

Точно така е. Обаче е добра идея да се пише грамотно, иначе могат други да се "заядат" ;-) Пише се Оцеля. Това наистина е новината за момента. Върпосът е какво означава това- начало на нова технология, чрез която може да създаде изкуствен живот, или не... Или нещо съвсем друго... Може би е трудно да се каже...

Всичко започва с добрите намерения. Ще намерим лек за много болести. Но помислили ли са тези "учени" какво ще стане ако тези открития бъдат използвани от терористи или още по-лошо от собствените им правителства в разработка на мощни биологични оръжия. Въпросните учени сигурно вярват в еволюцията. Те задали ли са си въпроса какво може да стане ако заобикаляме милионни години естествена еволюция. Това от научна гледна точка. Религиозната даже не е и необходимо да я разглеждаме.

Евала!Тотално отричане на всичко всичко свято

Естествено, че ще са против науката, образованието и интелекта. Именно горепосочените правят хората неманипулируеми и неприкосновени. Ватикана пробва всичко, за да контролира света, но света прогрсира и се учи от грешките си, затова Ватикана няма шанс. И както прочетох малко по-надолу, човека правилно казва, че се покриват зад Господ.Той няма нищо общо с педофилите, наркоманите и измамниците от организираната религия. Жалко, че Ватикана все още е доста силна инстанция, командваща голяма част от света.

Чуват ли се тези от Ватикана? Или неточно са цитирани? Та в светото писание е казано: "Бог създаде човека по свой образ и подобие". Та къде точно трябва да спре човек в творческото си развитие?

Тия да ходат да се скрият някъде!!! А не да ми дават акъл как да върви прогреса!!

Ааааа, по тази логика Ватикана трябва да призове и лекарите да не се правят на Господ, т.е. да не спасяват човешките животи. Защото, ако ти е писано да се гътнеш - трябва да се гътнеш...

Еми какво, много правилен и балансиран коментар са направили от Ватикана. Не виждам нито нещо сензационно, нито нещо скандално в това. Само дето заглавието звучи стряскащо - сигурно да привлича повече вниманието на простолюдието.

Бе тия от Ватикана да не изземват функциите на господ.Щом той е позволил човешки ум да създаде изкуствен живот,да не се правят на много отворени.Случаят Галилей доказва тезата ми.Как не им дойде акълът толкова векове?

респект

Учените по света да не се правят на Господ, а в България и други да не се правят на Господ.

ватикана се крие зад Господ. в последно време това не се получава много успешно. повече от вероятно е да постелят червен килим на новото творение, при положение ,че ще върши същата работа... - отвратителен цинизъм. каквито са по принцип почти всички факти по своята същност....

Абе хора! Те не са създали живот. Използвали са жива клетка, за да копира нежив генетичен материал. Това не е "създаване на живот". Животът е нещо друго, което скоро няма да бъде създадено от човека. Когато направят от неживи материали жива клетка, тогава да се хвалят.

Ако наистина е създаден изкуствен живот, човечеството го чакат сериозни изпитания. Религиите ще имат много работа.

Институция,която е горяла живи хора с оправданието,че служи на бога не може да се изказва.

Bатикана не е това което хората мислят... то е "организирано шарлатанство" (Bолтер) и няма нищо общо с Xристос, които е казал:"Aко имаш две ризи, даи едната на близкя си", Bатикана само знае да граби!

ТОЙ И АЙНЩАЙН НЕ Е ИМАЛ ВПРЕДВИД АТОМНАТА БОМБА С ОТКРИТИЕТО СИ, НО ИМА И ТАКИВА КОИТО СЕ ПРАВЯТ НА ПО УЧЕНИ И ТЕЗИ ПОЛУГРАМОТНИЦИ СЪЗДАВАТ ВСИЧКИТЕ ПРОБЛЕМИ НА ЗЕМЯТА! С ГРАМОТЕН ЩЕ СЕ РАЗБЕРЕШ, С НЕГРАМОТЕН СЪЩО, НО С ПОЛУГРАМОТЕН - ПАЗИ БОЖЕ!

Марги,пише се ПРЕДВИД,а не Впредвид.

Марги, мила...ти към кои се числиш?