Две фигури на Ева от едната страна на дървото и две на Адам от другата му страна, като всяка двойка флиртува - изображение на греха във версия на ЛГБТ общността, бе представено в лутеранска църква в Швеция, но ще бъде премахнато, тъй като епархията прецени, че създава лош имидж на транссексуалните, предаде Франс прес.

Творбата на художничката Елизабет Олсон Валин представлява снимка с размери 1,3 метра на 1,9 метра, която бе дарена на църквата "Свети Павел" в Малмьо. Снимката е изложена вдясно от олтара от 1 декември.

View this post on Instagram

10 dagar tog det innan de fick order om att ta ner altartavlan

Змия в короната на дървото притежава чертите на транссексуална жена. Тъй като често е свързвано със злото, изображението на влечугото смущава църквата.

"Това дава възможност да се тълкува, че транссексуалният човек е зъл", се казва в комюнике на епархията, която настоява творбата да бъде премахната през следващите няколко дни.

"От 10 години тук извършваме бракосъчетания на хомосексуални двойки, а с появата на тази творба имах чувството, че е окачена сватбена снимка в църквата - заяви пасторката София Тунебро. - Елизабет Олсон Валин направи много за интегрирането и представянето на ЛГБТ общността в християнския свят."

58-годишната художничка, която твърди, че е вярваща, също е разочарована от решението на епархията. Валин се прочу преди около 20 години с противоречива изложба, в чиито рамки Исус Христос бе представен с обувки с високи токчета и обграден от 12 апостоли травестити.

"Призванието ми е да създавам християнски творби, с които представители на ЛГБТ общността могат да се идентифицират", каза тя.