350 милиона души от 31 европейски страни ще бъдат изложени на повишен риск от смърт и заболявания, заради покачващите се температури, става ясно от ново проучване, публикувано в Lancet Planetary Health.

Очакванията на учените са, че при сегашния темп на нарастващи температури в периода от 2071 г. до 2100 г. ще има по 152 000 смъртни случая годишно в Европа - следствие на природни катаклизми.

За сравнение, в периода от 1980 г. до 2010 г. жертва на природните стихии са били около 3000 души годишно, предава Си Ен Ен.

Какъв катаклизъм може да премахне всичко живо на Земята >>

Според изследването най-големият проблем ще са топлинните вълни, като 99% от смъртните случаи ще са причинени именно от тях.

Трябва да си припомним жестоките последствия от горещите вълни през 2003 г. в Европа и 2010 г. в Русия, където загинаха хиляди. Мисълта, че подобни трагедии ще зачестяват, е плашеща“, заявява професор Андрю Грундщейн от катедрата по география в университета „Джорджия“, който е участвал в проучването.

Страните от Балканския полуостров и като цяло - от Южна Европа, ще бъдат засегнати най-тежко. Влиянието на климатичните промени ще засегне всеки, а смъртните случай ще бъдат 700 на население от 1 милион.

Страните от Скандинавския полуостров ще усетят най-слабо промените, които ще засегнат "едва" всеки трети техен жител.

Освен горещите вълни, ще се увеличат сушите и наводненията, което ще окаже ефект и на европейските икономики.

Вижте как се променя климатът в България > > >