Прогнозите на Междуправителствената експертна група по изменение на климата - уважаван научен орган за климатичното затопляне, излезе с публикация през 2014 година с няколко сценария за промените в климата в края на XXI век.

Те бяха в пряка зависимост от изпусканите в атмосферата емисии от газове с парников ефект. Най-мрачният сценарий на междуправителствените експерти предвиждаше повишаване на глобалните температури между 3,2 и 5,9 градуса по Целзий до 2100 година в сравнение с прединдустриалния период.

Променя ли се климатът в България > > >


Но климатолозите Патрик Браун и Кен Калдейра от Станфордския университет твърдят в свое изследване, че "климатичното затопляне значително ще превиши най-песимистичните сценарии, които се разглеждаха досега", съобщават Ройтерс и Франс прес, цитирани от БТА.

Това означава, че вредните емисии газове ще трябва да се намалят в значително по-големи обеми, за да се постигне набелязаната цел от ООН климатичното затопляне да остане под 2 градуса по Целзий.

След 9 г. Земята може да е с 1,5°C градуса по-топла > > >


Според американските учени "най-вероятното повишение на глобалните температури ще бъде с 0,5 градуса по Целзий по-високо от най-песимистичните сценарии, изготвени досега".

Важен факт за по-високата температура е, че тя няма да е разпределена равномерно - арктичните части на планетата ще се затоплят много повече от тропиците.


Рекордно високи температури в Антарктида > > >