Докато президентът на Филипините избива и затваря опозиционерите и прибира в личните си сметки милиони от държавния бюджет, то съпругата му харчи милиони за ден-два в бутиците на Ню Йорк.

Малко е да се каже, че Първата дама е живяла в разкош. По-точно е да се каже, че е живяла в невиждан разкош и изобилие и за това още се носят легенди. Не става дума за само за дрехи, обувки и скъпоценности, макар че и при тях Имелда е надхвърлила нормалното възприятие.

Но дори тоалетната й хартия не е била обикновена, а от тънка и фина коприна. Когато властта на Маркос над Филипините приключва,семейството се изнася от страната с частен самолет, натоварен с внушителен личен багаж. Той съдържа 23 дървени сандъка, пълни до горе със скъпи вещи, повече от 400 бижута, сред които статуя на Христос от слонова кост, украсена с диаманти, 24 кюлчета злато, подарени на Имелда от Фердинанд за годишнина от сватбата им и още много други.

Само за да опишат багажа си при пристигането си в Хаити, на семейство Маркос са били необходими 23 листа формат А-4. Но описаното далеч не е всичко. Маркос има сметки в повечето големи чуждестранни банки, а за дребни разходи носел със себе си 15 милиона долара в едри банкноти. В същото това време половината от филипинците са изкарвали деня с два долара.

Фердинад Маркос става президент на Филипините през 1965 година, като обещава на народа си борба с корупцията. Вместо това започва да прибира всичко в страната си, което му хареса в лични сметки. В това число, репарациите, плащани от Япония след капитулацията й във Втората световна война, парите от САЩ, отпуснати за икономическо възстановяване на страната, кредити от чуждестранни банки, отпускани на Филипините.

Схемата на кражбите е известна. Всяка седмица сътрудници на президента носят в двореца му чували с пари, които той изпраща в офшорни зони, където има свои фирми. Само в Швейцария банковите сметки на семейство Маркос са 69. Колко са парцелите, именията, сградите, закупени в много страни по света, никой и досега не може да каже с точност. Само в Манхатън те притежавали 4 небостъргача.

Но голямата слабост на семейството са произведенията на изкуството. Маркос създават колекция от творби на Микеланджело, Гоя, Моне, Мане, Пикасо и още много от най-скъпите художници. Имелда Маркос умее да живее красиво. С парите, откраднати от съпруга й, разбира се. Като легенда се разказва за нейния шопинг в Ню Йорк през 1983 година, когато за два дни похарчила 5 милиона долара.

Когато във Филипините се открива нов курорт, но липсва достатъчно пясък за плаж, тя заповядва и пясък се кара от Австралия. Но голямата й слабост са обувките. В нейните гардероби е имало около 3 000 чифта, някои от които украсени с диаманти и злато. Когато семейството бяга от страната,

Имелда успява да вземе само около 300 от любимите си обувки. За своите гости жената на президента обича да устройва запомнящи се купони. Да отидеш на такъв купон било най-висока чест за висшата класа на Филипините. Дрехите се поръчвали в Европа, най-често във Франция в известни модни къщи. Доставяни са със самолет часове преди началото на празненството.

Върхът на разточителството на Имелда е по време на сватбата на малката й дъщеря. Тогава, в чест на събитието тя построила хотел и малко летище. Каретата на младоженците е поръчана в Австрия, а конете са доставени от Мароко.

Фердинад Маркос е президент на Филипините 30 години. За това време е хвърлил в затвор 30 000 опозиционно настроени филипинци, издал е 3200 смъртни присъди, а побоите, изнасилванията и отвличанията на несъгласни с него хора не могат да се изброят. Пада от власт през 1986 година, когато и армията тръгва срещу него. Той успява да избегне саморазправата, бяга в САЩ и умира през 1989 година.

През 1993 година Имелда Маркос е призната за виновна в мошеничество и е осъдена на 18 години затвор. Тя обжалва и вероятно с помощта на парите си, успява да получи оправдателна присъда. Това е легенда за над 7 милиарда долара, на колкото се изчисляват откраднатите пари от семейство Маркос. Но дали те са им донесли щастие? Спорен въпрос.