Реставрацията е с оглед „запазването му за бъдещите поколения”, съобщиха от кметството.

Часовникът е поставен в началото на 15 век.

„Часовникът на Стария град е един от символите на Прага и реставрацията му е належащо и отговорно решение”, обяви Ян Волф, който отговаря за културата в общината, предаде БНТ.

Това е първият основен ремонт на часовника от Втората световна война насам. Тогава той силно пострада, а следващите му поправки не бяха извършени както трябва, което също ще бъде взето предвид.

Часовникът ще бъде изцяло демонтиран през следващите дни и транспортиран в ателие за реставрация.

Снабден със сложен и учудващо точен в наше време механизъм, часовникът е на южната фасада на старата сграда на кметството в Прага от 1410 и привлича туристи на всеки кръгъл час. Те наблюдават преминаването на фигурите на дванадесетте апостола, които се появяват последователно на две прозорчета над сложна астролабия, показваща движенията на звездите сред знаците на зодиака.

Според легендата градските съветници ослепили създателя на часовника след като завършил работата си, за да не може да направи такива устройства и на други места.

За да компенсира донякъде разочарованието на около 7 млн. посетители, които годишно посещават Града на стоте кули, се предвижда прожектиране на дефилирането на апостолите на голям екран на мястото на часовника, съобщи Ян Волф.