С 10% ще бъде увеличен броят на леглата за ковид пациенти в столичните болници. Това реши на днешното си заседание Софийският оперативен щаб по предложение на директора на СРЗИ Данчо Пенчев. Мярката се предприема във връзка с увеличаване на заболеваемостта в столицата и натиска върху лечебната мрежа.

Съгласно новия противоепидемичен план София се намира на Етап 2, като в него се отчита както процентът на заетите интензивни легла, така и броят заболели, отчетеният ръст и регистрираната заболеваемост в организирани колективи.

От разкритите до момента 1878 легла са заети 63% от местата за неусложнени пациенти и 71% от леглата за хора, които са на интензивно лечение. Увеличението на леглата ще стане на база възможностите на болници за осигуряване на медицински персонал. Директорите на всички общински болници декларираха готовност да увеличат броя на леглата за Ковид-пациенти, написа в профила си във Фейсбус столичният кмет Йорданка Фандъкова.

От миналата седмица продължава ръст с около 30% на седмина база, като заболеваемостта на 100 хил. души е 1756.

Присъственото обучение в столичните училища продължава като по предложение на директорите и при необходимост в отделни учебни заведения се преминава към обучение в онлайн среда. Искане за преминаване в онлайн среда към момента има от 4 столични училища: 117. СУ "Св. Св. Кирил и Методий", 93. СУ "Александър Теодоров - Балан", 94. СУ "Димитър Страшимиров" в район "Слатина" и Професионалната гимназия по подемна, строителна и транспортна техника.

Към днешна дата са карантинирани 13 844 ученици, което прави около 9,7% от всички ученици в София. Карантинираните учители са 137, което е близо 1% от всички учители.

Ще продължат да работят и столичните детски градини и ясли. Броят на карантинираните групи към момента е 67.

Продължава засиленият контрол в превозните средства в София за носене на маски, както и дезинфекцията на превозните средства.

Продължават да работят и общинските пунктове за поставяне на ваксини. От началото на годината до 16 януари в тях са поставени над 13 300 ваксини.