Традиционната кампания - Пролетно почистване на Столична община започва от 20 март и ще продължи до 15 април, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Кампанията ще протече на два етапа.

Първи етап "Включи се и почисти своя квартал" от 20 до 31 март включва почистване на прилежащите територии към жилищни сгради, еднофамилни къщи, дворове, паркинги, държавни и общински учреждения, паркове, детски и спортни площадки, градинки, междублокови пространства, училищни дворове, детски заведения, разлепени листовки по стълбове, дървета, ел.табла, боядисване на ел. табла и др. съоръжения.

Вторият етап "Чиста и зелена София, без пластмасови отпадъци" е от 01.04. 2019 г. - до 15.04.2019 г. и включване почистване и озеленяване на общински територии и тревни площи по улици и булеварди, деретата и корита на реките, като превенция на риска от наводнения. Предвижда се затревяване на свободни общински места, насипване с чакъл, трошен камък, поставяне на кашпи на детски площадки и междублокови градинки, засаждане на дървета, нискостеблени храсти и цветя в градинки и паркове, възстановяване на пейки (подмяна на счупени летви) и боядисване на същите; премахване на изоставени, ръждясали табели от стълбове по улици и булеварди, територии около манастири, крайградски места и зони за отдих.

Създадена е организация за координиране дейността по пролетното почистване, като на телефона на оперативния център 987 55 55 и 93 77 566 в периода на кампанията, гражданите ще могат да подават своите сигнали, предложения и др., за времето от 09.00 до 17.00 ч.

За кампанията по пролетното почистване са осигурени 50 000 бр. чували и 20 000 бр. ръкавици, които ще се раздават в районните инспекторати по места.

Информация за кампанията е публикувана на електронната страница на Столичен инспекторат и Столична община.

Откриването ще е на 20 март в 51-во СУ "Елисавета Багряна" - район "Красно село" от 11.30 ч., ул."Софийски герой" 28.

Старт на кампанията ще дадат децата от 51-во СУ "Елисавета Багряна" - район "Красно село" с дейности по почистване, засаждане на дървета, растителност, възстановяване и боядисване на пейките за отдих в училищния двор.