Удължаване на мерките в подкрепа на бизнеса в София, който пострада вследствие на ковид кризата, предлагат общинските съветници от ГЕРБ-СДС, съобщиха от Столичния общински съвет.

Четвърти пакет икономически мерки, предвиждащ редица облекчения за наематели и ползватели на общински имоти, бе обсъден на среща с представители на бизнеса, в която участваха съветниците от ГЕРБ-СДС Георги Георгиев, Николай Стойнев, Ботьо Ботев, Прошко Прошков и Карлос Контрера от ВМРО.

Мерките за подпомагане на бизнеса в столицата се предвижда да влязат в сила до 1 октомври 2021 г.

Сред мерките са пълно освобождаване от задължението за заплащане на наем или обезщетение за ползване за наематели или ползватели по договори, сключени с кмета на СО/районни кметове/общински фирми, при условие, че са преустановили изцяло дейността си.

От общината планират намаляване на дължимите обезщетения или наемни вноски за наематели или ползватели, които имат спад в оборота, като отстъпката е диференцирана. При спад в оборота над 50 процента в сравнение със същия период на 2019 г. отстъпката се предвижда да е 50 процента.

При спад в оборота между 20 и 50 процента в сравнение със същия период на 2019 г. отстъпката е предвидено да е 20 процента. За занаятчии фиксираната отстъпка ще е 50 процента, а за земеделските производители - 20 процента.

Общинските съветници от ГЕРБ предлагат още пълно освобождаване от задължението за заплащане на наем за наемателите на обекти и имоти, намиращи се на територията на кооперативни пазари и цветни борси, в случай че са преустановили дейността си. Лицата, учредени преди 1 юни 2019 г., се ползват с фиксирана отстъпка от 20 процента. Сред мерките е предвидена и 50 процента фиксирана отстъпка от таксата "тротоарно право" за разполагане на маси и столове за консумация на открито.

Председателят на комисията по финанси в СОС Георги Георгиев посочва, цитиран от пресцентъра на СОС, че въпреки че служебното правителство абдикира от грижата за бизнеса, Столичната община продължава с мерките за подкрепа и това е отговорното поведение.