Столична община ще възложи технически одит на електронната система за таксуване в градския транспорт, съобщиха от пресцентъра на общината. Одитът ще обхваща както начините на отчитане на приходите в системата, така и механизмите за контрол на всички продажби на превозни документи, поясни кметът на София Йорданка Фандъкова, цитирана от БТА.

По думите ѝ публичните системи, каквато е системата на градския транспорт, са успешни, когато има обществено доверие в начина им на работа.

"Заради политическите манипулации и внушения, които се правят в момента, както и за да гарантираме пълна прозрачност, ще възложа външен технически одит на новата електронна система за таксуване и видеонаблюдение в градския транспорт на Столична община", заяви Фандъкова. Днес общински съветници от "Демократична България" възразиха срещу предложение Столичната община да даде продажбата на билети в градския транспорт на фирма, която по думите им е с неизвестен собственик.

Всички плащания с банкови карти в градския транспорт, които бяха въведени с новата система за таксуване, се извършват директно по сметка на Центъра на градска мобилност (ЦГМ). В този процес няма посредници и твърденията за възможно "отклоняване на билети" са технически и фактически абсурд, посочва столичният кмет.

Фандъкова уточнава, че тикет системата на София е сертифицирана от Българския институт по метрология през април 2022 г. До момента тя е най-голямата сертифицирана в България интегрирана система за управление на търговската дейност. Процесът на сертификация продължи няколко месеца, през които са извършени одити и тестове на място от комисия с представители на Националната агенция по приходите (НАП) и Български институт по метрология (БИМ). Съгласно сключения договор изградената електронна система е 100 % собственост на ЦГМ.