Икона на Свети Георги от Зографския манастир пристига в събота вечерта в София. Тя ще бъде тържествено посрещната в столичния храм "Св. Св. Кирил и Методий" в кв. "Красно село", съобщават от Българската патриаршия.

Иконата е изписана като точно копие на главната светиня на българския Светогорски манастир "Св. Георги Зограф" - т. нар. Фануилска икона на Свети Георги. Светинята е с размерите на оригинала (134 на 83 сантиметра) и е с красив релефен златен обков. Тя вече повече месец пребивава в Зографската Света обител.

В 17.00 часа в събота, иконата ще бъде внесена с литийно шествие в църквата "Св. Св. Кирил и Методий", след което там ще започне празнична вечерня по атонски устав. Богослужението ще продължи до 23.00 часа, с певци на двата клироса, а към радостта на енорията ще се присъединят и столични свещеници.

С благословението на българския патриарх и Софийски митрополит Неофит иконата на Свети Георги ще остане в църквата "Св. Св. Кирил и Методий". Храмовото духовенство се надява да бъде построен и параклис, посветен на раннохристиянския великомъченик и чудотворец Свети Георги, където да се съхранява Светата икона.

Църковното предание свързва Фануилската икона на Свети Георги със самото основаване на Зографската обител. Тя се появява по чудодеен начин в храма след молитва на монасите, основатели на обителта, и така Бог открива волята си кой да бъде покровителят на новия манастир в градината на Света Богородица.

Оригиналът на тази древна икона се е съхранявал няколко века в манастира Фануил, близо до Лида, родното място на Свети Георги. Местното предание разказва, че една нощ образът на светеца върху главната им икона се заличил и изчезнал, а на игумена Евстратий било открито, че иконата е била пренесена на Атон.

Фануилската неръкотворна икона на Свети Георги днес е една от най-големите светини на Света гора.