Проверките за спазване на изискването да се носят маски в градския транспорт ще продължат докато мярката е задължителна. Миналата седмица са били проверени пътниците в над 1 000 превозни средства. Наложени са 125 предписания и актове. Контрольорите в градския транспорт в София проверяват и редовността на пътниците. Тази седмица ще има по-чести проверки в превозните средства по линиите 72, 111 и крайградските линии. Следващата седмица ще има засилени проверки по други линии.

"Напомням, че водачите засега остават в режим на работа, който не им позволява да продават превозни документи. Предната врата на превозните средства също няма да бъде ползвана. Дезинфекцията продължава два пъти на ден, както беше досега", каза в предаването "Хоризонт до обед" Димитър Дилчев, директор на Центъра за градска мобилност. Той призова пътниците да са с редовни превозни документи.

Климатичните инсталации в превозните средства на градския транспорт в София ще работят при температури над 25 градуса.

"Работата на климатика е с вкарване на външен въздух, а не вътре рециркулация на съществуващия. Смятам, че градският транспорт към днешна дата с мерките, които сме взели, е безопасно място за столичани, стига те да спазват съответните указания", коментира Дилчев.

Центърът за градска мобилност следи натовареността на превозните средства.

"В момента следим натоварването по различните линии и буквално до дни ще пренастроим и разписания, и коли, така че там, където линиите са по-натоварени, да има съответно и повече превозни средства".

Възстановяването на обичайния пътникопоток в градския транспорт ще отнеме повече време.

"И Центърът за градска мобилност, и Столичната община имат ясна визия за това какво следва да се направи в следващите месеци, така че да осигурим безпроблемно функциониране на градския транспорт в София в следващите седмици и месеци, които, нека да не се лъжем, няма да ни върнат толкова бързо, обратно в нормалната ситуация", подчерта Димитър Дилчев.

6,5 милиона са загубите на Центъра за градска мобилност за месец март и близо 12 милиона за месец април.