Идеята е на ръководството на болницата, КАТ и асоциацията на пострадали при катастрофи, съобщи телевизия TV7. Мястото е избрано заради огромния поток от преминаващи граждани, както и пациенти на болницата.

Екипът на реанимацията във ВМА е от лекари, които ежедневно се сблъскват с тежките последици от пътно-транспортните произшествия. Годишно през клиниката преминават около 1400 души. По правило пешеходците са най-уязвими на пътя. Лекарите напомнят, че коланът не е само за пред катаджиите, а наистина спасява живот. Според тях един от основните проблеми при катастрофите е употребата на алкохол преди шофиране.

Само през април 45 души са загубили живота си на пътя, а 440 са ранените. За сравнение, убитите при катастрофи през април миналата година са с 12 по-малко. Черната статистика за тази година показва, че техния брой нараства.

На светлинното табло, освен информация за загиналите във войната по пътищата, ще има и сравнение с убитите в истински военни действия. От няколко дни пилотно на него се изписват съвети за безопасно шофиране.

На Великден в Симеоновград пиян 23-годишен шофьор изгуби управление над автомобила си и помете група младежи на тротоара. Четири момчета и две момичета загинаха, а двама бяха ранени.