Още не се знае точната бройка на малчуганите, но се очаква да са повече от миналата година. А тогава бяха към 68 000, пише в. "Стандарт".
Близо 10 хиляди хлапета ще прекрачат училищния праг за първи път тази година в София. По данни на общината първолаците ще са около 8400. Тук обаче не влизат ходилите на частна забавачка или отглежданите от баби хлапета, както и нерегистрираните адресно в столицата. Eто защо се очаква общата бройка да е към 10 000.
Обикновено в началните училища правят прием в 4-5 паралелки на школо. Това значи, че първолаците са около 120 на випуск. "Да, записваме по 120, но миналата година имахме 272 молби за прием", поясни шефката на 31-во СОУ Надежда Николчева. Изчисленията сочат, че между 1000-1500 деца всяка година не влизат в първи клас на най-желаното място. Тези хлапета се пренасочват към най-близкото училище.
Въпреки че изпитите за прием в първи клас са забранени, шефовете на елитни училища в София пак изнамериха начин да пресяват децата. В повечето такива школа ще има "тестове за училищна готовност". Те ще покажат дали бъдещият първолак знае поне някои букви и числа, дали може да разговаря и да се концентрира.
Резултатите от теста нямат значение дали ще приемат детето или не, твърди шефката на регионалния инспекторат по образование Ваня Кастрева. Изпитът обаче ще покаже на какво ниво е хлапето. Според резултата учителите делят бъдещите първолаци на по-напреднали и по-изостанали и в зависимост от това ги разпределят в паралелките. Тестът вече е въведен в елитните 73-о и 134-о СОУ.
За да запишат детето си в най-желаните школа, родители дори сменят адресните си регистрации в съответните квартали. "Майки са ми признавали, че се записват при близки и познати само за да осигурят място в желаното училище", разказа шефка на елитно школо. Причината е, че заради наредба на МОН, всяко училище приема с предимство деца, които живеят в неговия район.
Критериите за записване вече са готови и разпратени от МОН, обясни шефката на столичното 88-о СОУ Милена Пенева. Това се налага заради заради хаоса с приема миналата година. Освен по адрес учителите ще пресяват децата и според това дали имат брат или сестра, които също учат там, или пък някой от родителите им работи в школото. С предимство ще са и тези, които са ходили на предучилищна подготовка на същото място, както и децата със специални образователни потребности.
Проверка на "Стандарт" обаче показа, че голяма част от школските шефове няма да вземат предвид препоръките на МОН, а ще записват по старата система - според получения входящ номер. Така пред училищата пак ще се вият километрични опашки, а баби и дядовци ще осъмват на двора с надеждата да докопат ред за записване.
"Още миналата година при разговорите с колеги и родители стигнахме до извода, че тези критерии не са много ефективни", каза директорката на 31-во СОУ Надежда Николчева. "Не може да се даде повече тежест на един от тях. Би трябвало всеки от тях да носи определен брой точки и накрая да сумираме събраните от всяко дете показатели", обясни тя. Според Николчева обаче това щяло много да усложни системата. Именно за това в школото са взели решение да записват пак по входящ номер.