Това е заявил председателят Радостин Радков на Общото събрание на съдиите за отчитане на дейността на АССГ през миналата година, цитиран от съда.

АССГ остава най-натовареният от всички административни съдилища в страната, с фрапираща разлика в пъти спрямо 24 от тях (от общо 28).

Общият брой на постъпилите през 2013 г. за разглеждане дела е 12 575. Действителната натовареност на съдиите за 2013 г. е 58 дела месечно.

Общият брой на разгледаните през миналата година дела, в които са включени новообразуваните през 2013 г. и висящите дела от предходната година е 19 590.

Въпреки непосилната натовареност съдиите от АССГ са положили неимоверни усилия за постановяване на съдебните актове по делата в разумен срок, а съдебните служители са изпълнявали навреме и качествено задълженията си, се казва в съобщението на съда.

Става все по-очевидно, че предоставената на съда част от сграда, в която се помещава заедно с Инспектората към ВСС, не е в състояние да отговори на нуждите на най-големия административен съд в страната.

Спешно се налага проблемът да бъде поставен пред Министерството на правосъдието и ВСС за решаването му в обозримо бъдеще, заключи съдията Радков на събранието, което беше уважено от цялото административно ръководство на ВАС.