Учениците от 5 до 12 клас в област Русе минават онлайн до 20 ноември. Това реши на извънредно заседание Областният оперативен щаб. В момента Русе е на пето място по брой заразени с коронавирус в страната. Според директорите на училищата мярката е наложителна, тъй като има много болни учители и ученици.

Над 10 процента е заболеваемостта в училищата в Русенско в момента. Ако гимназистите се върнат в клас, се очаква рязък скок на заразените. Затова щабът е решил да ограничи присъствената форма на обучение и за част от по-малките ученици.

"В детските градини децата и учениците до 4 клас това е трудно, тъй като трябва задължително да има някой, който да ги гледа. И преценяваме, че от 5 до 12 клас са достатъчно големи и могат сами да се занимават с учебния процес", каза Свилен Иванов, председател на Областния оперативен щаб, цитиран от ТВ Европа.

В Математическата гимназия, където първият случай бе регистриран ден след началото на учебната година, ситуацията е повече от тревожна. В момента половината от учениците са болни, както и над 30 педагози. Едната от учителките - 40-годишна, е в много тежко състояние.

"Имаме 4 положителни ученици, 17 карантинирани и 190 с грипоподобни симптоми, от които над 30 процента са със симптомите на ковид...учителите са ни също в тревожна бройка..... Страхът в колегите към момента наистина е много голям и те с право казаха, че ако утре трябваше да се върнат в училище, няма да дойдат", каза директорът на МГ "Баба Тонка" Галина Бобева.

В професионалните гимназии търсят решение за обучението по практика докато са онлайн.

"Преподаване повече на теоретичен материал, който трябва да се вземе по учебните програми, пускане на видеоматериали, които после да се дискутират, обсъждат с учениците, да им се поставят задачи към тях.....Може би ще пристъпим към препоръките на МОН..... да се редуват различни класове през различен интервал от време, примерно за по две седмици присъствено и неприсъствено", каза Даниела Дойнова, зам.-директор на ПГ по дървообработване.

Дали обучението в електронна среда в Русенско ще продължи и след 20 ноември ще стане ясно на 18-ти, когато щабът се събира отново.