Изложбата "Mini Wonders - чешката играчка вчера и днес" вече може да се види в Русенския исторически музей от днес.

"Експозицията представя дизайна на чешката детска играчка през последните 100 години. Чехия е една от страните, водещи в дизайна на детски играчки", обясни Силвия Дерибеева от Чешкия център в София.

Играчките са направени от различни материали - дърво, текстил, пластмаса, ламарина, в зависимост от тенденциите.

Дизайнът на най-старата играчка, чиято реплика е показана в експозицията, е от 1920 година. Неин автор е художникът Вацлав Шпала. Става дума за дървено дяволче, в чието коремче има тайник с плъзгаща вратичка. В него децата могат да крият бонбони.

Изложбата събира любими играчки на много поколения деца и то не само в Чехия, но и в чужбина. Днес младите дизайнери и илюстратори продължават традицията на чешката (най-вече дървена) играчка и същевременно залагат на нови идеи и решения. Именно авторската играчка им дава възможност за въображение без ограничения и им помага да прекрачват творческите граници, художествените прийоми и технологичната изобретателност.

Всички експонати, независимо дали са реплики на оригинален дизайн от 20-и век или съвременни решения, имат положителен отглас сред децата, както и сред възрастните, които ги търсят за декорация или за свои колекции.

Изложбата представя играчката като символ на детството, радостта и креативността, неща които са присъщи на малки и големи. Още от раждането на детето играчките пробуждат и развиват неговото въображение, интелигентността, сетивните и моторните му умения. Те въплъщават малките чудеса на света, които могат да правят вълшебства.