Чешки играчки, създавани през последните 100 години до наши дни, ще бъдат показани в изложбата "Mini Wonders - Чешката играчка вчера и днес", която ще бъде открита на 29 май от 18 часа в Чешкия център в София и ще продължи до 19 юни, а след това ще бъде представена и в Бургас. Това съобщиха от Чешкия център.

Надуваемият бивол на Либуше Никлова и дървеният слон на Ладислав Сутнар ще бъдат сред играчките, които пристигат в България благодарение на проекта, подготвен от куратора Тереза Брутхансова.

Ще бъдат представени както работи на съвременни автори, така и емблематични продукти, които са оставили следа в историята на чешката култура през последните сто години и се произвеждат до днес. Най-старият експонат в изложбата е от 1920 г., а най-новите са създадени през последните години.

Чешката играчка се превръща в еталон в международен план. Има огромни успехи на Световното изложение в Брюксел през 1958 г., където главна роля в експозицията, насочена към детския свят, има Иржи Трънка, заедно с Виктор Фиксъл и Вацлав Кубата.

В по-новата история интерес към детската играчка буди ретроспективата на Либуше Никлова, показана през 2011 г. в парижкия Музей на декоративните изкуства под името "Радостната пластмаса". Година по-късно чешки играчки са включени в проекта "Столетието на детето", представен в нюйоркския Музей на модерното изкуство.

Изложбата представя играчката като символ на детството, радостта и креативността. Играчките пробуждат и развиват въображението и интелигентността на детето, сетивните и моторните му умения. Те въплъщават малките чудеса на света, които могат да правят вълшебства, отбелязват организаторите