Надяваме се на помощ и разбиране от ЕК заради загубите, които търпим от контрасанкциите от Русия по отношение на млечните ни продукти, плодовете и зеленчуците, каза министър-председателят Бойко Борисов след разговорите му с еврокомисаря по земеделието Фил Хоган в София.

ЕК ще бъде запозната и се надяваме на подпомагане в този сектор, за да не фалират нашите производители, добави Борисов.

Трябва да се погрижим за това България да не продължава да страда от руското ембарго, най-вече в млечния сектор, каза Фил Хоган. Много добре разбирам какво е отражението, което се получава тук от тази ситуация, добави Хоган, като отбеляза пренасочването на излишна продукция от Полша и Румъния към България.

Президентът Владимир Путин възнамерява да увеличи ембаргото за земеделска продукция от ЕС за това ще обмислим допълнителни начини за разширяване на мерките за подпомагане, каза още Хоган.

Той заяви, че министърът на земеделието Десислава Танева е въвела мерки, които в краткосрочен план да подпомагат фермерите. Хогън обясни, че е готов да задели повече пари, за да подпомогне българските власти.

"Ще обмислим допълнителни начини за разширяване на мерките за плодове, зеленчуци и защита на млечния сектор. Има нова ПРСР с възможности за доброволни обвързани помощи, там се предоставят 123 евро на крава. Това са мерки, с които се надяваме да ви подпомогнем за намиране на нови пазари, заради загубените вследствие от ембаргото", допълни Хоган, цитиран от "Фокус".

Директните щети от руските санкции за земеделието са около 10 млн. лева годишно, плюс 30 млн. лева косвени загуби, каза по време на дискусия вицепремиерът Меглена Кунева.

"Настояваме за предприемане на допълнителни мерки за стабилизиране на ситуацията в сектор "мляко". Не сме сами, с нас са Румъния и Словения. Руските контрасанкции са тема, която вълнува България, производителите и всички нас", заяви Кунева, цитирана от "Фокус".

България е солидарен член на ЕС и въпреки сериозните затруднения следваме последователна позиция. Последиците за нас не са маловажни, отбеляза вицепремиерът.