В момента, в който задругата на четирите партии се разтури, преди месец, беше очевидно ясно, че най-нежеланият, но най-вероятен сценарий са предсрочни избори. Случилото се в последния месец е логичен завършек, но с излишна драма. Това каза депутатът от БСП Крум Зарков в "Карай направо" по Нова телевизия.

"Корнелия Нинова беше абсолютно длъжна да опита и да се държи по този начин. Това е нейната отговорност като лидер на мандатоносител", подчерта той. По думите му четирите партии от коалицията са били съвместими.

"Имаше много ясна и обществено приемлива легитимационна основа на това съжителство - че България трябва да се превърне в правова държава в общ план, в конкретен план - ГЕРБ и ДПС да бъдат държани извън властта и да се състави съдебна реформа", отбеляза Зарков.

По думите на депутата обаче съдебната реформа, под силата на обстоятелствата и на опозицията, е започнала да пада все по-надолу в дневния ред. "Тази съдебна реформа е общият цокъл, на който беше стъпила коалицията. Когато той почна да се движи, излязоха теми, за които изначално беше ясно, че тези партии не могат да се разберат", обясни още той.

Коментар от Зарков дойде и по темата със записа от срещата на парламентарната група на "Демократична България". По думите му в него няма нищо скандално. "Христо Иванов докладва на групата си неговите усилия и какво се случва на тези преговори", е неговото мнение.

Депутатът обаче смята, че не е учудваща реакцията на Слави Трифонов. "Той беше посочен с пръст няколко пъти. Тогава си позволих да кажа, че соченето с пръст и викането "Ти си мафия", след като единственият възможен изход, за да няма избори e по някакъв начин пак да бъде приобщен, не е много далновидно", категоричен е той.

Впечатление, сподели депутатът, му прави разликата, по която партньорите се отнасят един с друг спрямо ситуацията. Това го карало да мисли, че наистина няма да се стигне до споразумение. "Когато ИТН спечелиха изборите - всички припкаха около тях. Те са същите, нима Слави се е променил с нещо. След това ИТН стана по-надолу, само че имаше нужда от тях за правителство. След това мислихме, че може без тях", обясни той.

"Самите ИТН се отнасят по различен начин. И БСП се отнася по различен начин към ПП. И ПП по различен начин от БСП. Защото загубихме общата си причина да сме заедно. И защото политическите лидери започнаха да гледат повече сондажите, отколкото реалностите", каза още Зарков.