БСП проведе разговори за правителство в рамките на третия мандат с отцепниците от ИТН. Това е последният разговор от първия тур. Следващата седмица ще бъдат проведени разговорите за структура и персонален състав на правителство. До тук срещите с другите политически сили бяха за политики и програма. 

"Утре трябва да затворим първия етап от разговорите, в началото на следващата седмица ще бъде представена програмата с пълното й одобрение и корекции", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. До утре независимите депутати ще дадат отговор одобряват ли предложенията на ИТН към програмата. Според Нинова в основната част програмата се одобрява от независимите депутати. Нинова обобщи преговорите до тук с думите: има висока степен на подкрепа на програмата. 

Според нея времето става важен фактор, тъй като не могат да бавят мандата до безкрай. 

Разговаряхме за КПКОНПИ и избора на Бойко Рашков и тук разминаването не е по съществото на въпроса, а относно времето, не можем да държим безкрайно мандата", допълни Корнелия Нинова.

По думите й те няма да разговарят по отделно с депутати, а само с излъчените преговорни екипи от политическите сили при прозрачност. 

Нинова заяви още, че от първия тур на изборите се очертава по-скоро политическо, а не експертно правителство.

Тя каза, че е разговаряла със Слави Трифонов, но не разкри подробности за казаното помежду им. Нинова отговори на журналистически въпрос с думите: "2-3 дни, след като ми връчиха мандата, разговарях със Слави Трифонов".

Депутатите, които се отцепиха от ИТН се срещнаха с БСП в рамките на консултациите за третия мандат. В залата присъства и министърът на спорта в оставка Радостин Василев.

"Обсъждахме само управленска и законодателна програма за много кратък период, която да обезпечи нормалното функциониране на държавата. Бяхме информирани за редица корекции, нанесени от ИТН в програмата и се ангажираме утре до края на работния ден да излезем със становище по тях", заяви спортният министър в оставка Радостин Василев.

Персонален състав на кабинета не е обсъждан, обсъдено е желанието на ПП за бързо приемане на антикоруцпионния закон и назначението на Бойко Рашков за шеф на КПКОНПИ.

"Много скептично настроени сме в искреността, в поведението на ИТН и тяхната диалогичност. Познаваме много добре характера на партията и какво е водещо при нея. Съответно сме предупредили БСП и останалите коалиционни партньори за последиците от втори взрив, предизвикан от същия партньор", коментира още Василев.

Нашите гласове нямат тежест, която да реши ще има ли правителство или не, коментира независимият депутат Иво Атанасов.

"Въпросът е трите партии - ПП, БСП и ДБ да се разберат по някакъв начин с един непредвидим и непостоянен коалиционен партньор, какъвто може да е ИТН. Ако успеят, ще имат нашите гласове за всичко, което смятаме, че е правилно", заяви той

В началото на разговорите отцепилият се от ИТН депутат Радостин Василев отправи предупреждение към БСП за "диалогичността от страна на ИТН". Според нея въпреки навлизането на някои политици в личното им пространство, БСП ще се постарае да ги събере всички на една маса, тъй като стабилността на хората е важна. Когато целта е ясна се търсят пътища, заяви Нинова. 

"С вас може би ще бъде по-лесен разговора, защото участвахте в подготовката на първия мандат, когато мандатоносител беше ПП. На тези първи разговори поставяме на масата само програмата. Получихме промени и допълнения от ИТН, с които ще ви запознаем", каза председателят на БСП Корнелия Нинова встъпителните си думи. Тя заяви категорично пред независимите, че по време на тези първи разговори няма да се обсъждат структура и персонален състав на МС.

"Ние сме напълно сигурни, че желанието на БСП е сериозно и отговорно да сформира работещо правителство в настоящия парламент. Заедно с колегите сме участвали активно при разработване на законодателната и управленска програма, когато мандатът беше в ПП", каза независимият депутат, отцепил се от ИТН, и министър на спорта в оставка Радостин Василев.

"Наясно сме, че българският народ очаква да няма избори и ще направим всичко възможно стига да няма непреодолими различия", заяви той и отправи предупреждение към БСП.

"Изразяваме изключителен скептицизъм към заявената диалогичност от страна на ИТН и ви предупреждаваме за това, че трябва да сте изключително внимателни в оценката на тяхното желание за работа, защото те можеха да го покажат и по време на действащото правителство", категоричен бе Василев.

"Надяваме се вие да успеете да ги убедите като цели и политики. Готови сме да обсъждаме всички сфери на управление", допълни още той.  

По-рано днес БСП разговаря с "Демократична България". Това е втори опит за реализация на първия мандат. Ключовият въпрос е постигането на баланс между ПП и ИТН", заяви след срещата с БСП Христо Иванов от "Демократична България".

Проведохме добър разговор с "Демократична България", демонстрираха желание да опитаме да направим редовно правителство, нямаме сериозни различия. Представихме и получихме и официално и писмено предложенията на "Има такъв народ" за допълване на програмата. Днес ги изпращаме до всички, с които преговаряме", заяви след срещата с "Демократична България" лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Социалистите търсят мнозинство в 47-ото Народно събрание сред доскорошните си партньори от четворната коалиция, което да се основава на управленската програма, изготвена от ПП, БСП и ДБ.

Във вторник "БСП за България" проведе консултации с парламентарната група (ПГ) на "Продължаваме Промяната" (ПП). Двете формации препотвърдиха изработената вече програма и обявиха, че името на премиера ще стане ясно, ако се осигури мнозинство за политиките в нея. От БСП смятат, че кандидатът за министър-председател трябва да бъде посочен от ПП - най-голямата политическа сила в парламента. ПП поставиха условие да бъде приет антикорупционния закон, а КПКОНПИ да бъде оглавен от Бойко Рашков.

Вчера левицата разговаря и с представителите на ПГ на ИТН. От "БСП за България" казаха, че за основа на съставянето на бъдещ кабинет в рамките на настоящия парламент поставят готова управленска програма. От ИТН коментираха, че имат съвпадение по почти всички точки, сред които и приемането на антикорупционния закон.

Корнелия Нинова обобщи, че ИТН имат воля и желание да разговарят за съставяне на редовен кабинет. И двете формации бяха мнение, че персонални назначения следва да се обсъждат на по-късен етап.

След като ПП не успяха да реализират проучвателния мандат, а ГЕРБ-СДС отказаха да го приемат, президентът Румен Радев връчи последния мандат на "БСП за България". Процедурата по връчването на мандатите започна, след като бе гласуван вот на недоверие към кабинета "Петков" през юни.

Ако и "БСП за България" не успее да изпълни мандата, държавният глава ще разпусне 47-ото Народно събрание, ще състави служебно правителство и ще обяви датата за провеждането на предсрочни парламентарни избори.