Лидерът на БСП Корнелия Нинова заподозря, че е имало предварителен замисъл третия мандат, връчен на левицата, да не се състои. Това коментира тя предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по NOVANEWS.

"Започвам да мисля, че от "Има такъв народ" изобщо не са имали намерения да участват в съставянето на правителство. ИТН имитираха, има нещо, което ускори тези процеси - приемането на антикорупционния закон и излъчването на Рашков за председател на КПКОНПИ. Обсъждан е Асен Василев за премиер, а място на Кирил Петков в правителство с мандат на БСП не е обсъждано. ", посочи Нинова.

Според нея всеки може да говори в партията си каквото реши, а лидерът на "Демократична България" Христо Иванов ѝ се е обадил, за да се извини.

"Органите на БСП ще решат дали ще бъде върнат мандатът. ИТН ползваха записа на ДБ като повод да напуснат преговорите. Христо Иванов им го даде. От яростта, политическото озверяване и агресията на ГЕРБ и ДПС се вижда, че имат истински страх да не се случи борбата с корупцията чрез промяната в КПКОНПИ. Уплашиха се и решиха да дръпнат ИТН. Не сме обсъждали или приемали решения да изчезне името на Бойко Рашков от програмата, ИТН я получиха и я върнаха без неговото име", посочи тя. И уточни, че срокът на мандата е повод за нападки към БСП.

"Пак имаше призиви към нас, но да не връщаме мандата. Никой тогава не заплашваше с кръв, ако не се върне мандата. Всички тогава ни молеха да го задържим и не се замисляха за Конституцията. Сега защо е тази разлика? Заради последните 7 месеца. Разбраха, че няма да има прошка за кражби, задкулисие и корупция", заяви вицепремиерът в оставка.

По думите ѝ не са водени разговори ИТН да нямат министри в евентуален нов мандат. "Никой от партньорите не е поставял такова условие. Това, че се върти в разговор на ДБ, не означава, че е вземано решение по този въпрос", категорична бе Нинова.

Тя допълни, че записът на ДБ не е аргумент за оттегляне от преговорите.