Република Северна Македония ще има място в Европейския съюз тогава, когато тя е готова. В момента България не счита, че тя е готова. Това заяви външният министър Екатерина Захариева в "Денят започва" на БНТ.

На този етап България не може да подкрепи преговорната рамка на Република Северна Македония за членство в Европейския съюз. Захариева обясни, че Скопие не изпълнило условията, заложени в Договора за приятелство.

Днес ще се проведе видеоконферентната среща на министрите на европейските въпроси на страните от ЕС. Министър Захариева уточни, че на самия съвет не се взимат решения.

"От Скопие много разчитаха, че някой ще извие ръцете на България, за да се съгласи без никакъв компромис и действия от тяхна страна. Няма такова нещо, никой не може да ни извие ръцете, дори Брюксел", каза вицепремиерът и външен министър и припомни, че  тези въпроси се взимат с единодушие, а не с мнозинство.

"На всичките обсъждания на преговорната рамка България изразяваше една и съща позиция и тя е, че на този етап не би могла да одобри преговорната рамка", подчерта Захариева и припомни:

"България през март месец се съгласи Република Северна Македония да започне преговори. В решението на съвета има изрично позоваване и препоръка, това е по настояване на България, за напредък в изпълнението по договор за добросъседство и сътрудничество. Това, което в момента трябваше да се одобри, но тъй като ние не виждаме нашите притеснения и преговорната рамка няма как да я одобрим. Не е сега дебатът за започване или не на преговори."

Тя каза, че в медиите в Република Северна Македония има "страшно много подвеждаща информация".

Захариева беше категорична, че докато не видят своите притеснения в преговорната рамка, не могат да я подкрепят - те са много прости.

"Те са три неща основни - придържане към формулата за езика - 99-та, после потвърдена 2017, пътна карта за изпълнение на договора, която да се наблюдава в целия преговорен процес и изричен текст, че няма да се поддържат под никаква форма претенции за македонско малцинство в България", припомни външният министър.

"Българската дипломация не може да си позволи да води политика на "очерняне" на съседна държава, такава каквато виждаме, че се води за съжаление от Скопие. Ние сме член на ЕС, ние не можем да си позволим това", категорична беше Захариева.

Според нея проблемът е, че добросъседството е хоризонтален критерий.

"Една държава - кандидат за член трябва да се придържа и да изпълнява в дух на добра воля договорите, които е подписала. Ние имаме дълъг списък със случаи, в които Република Северна Македония е подписвала нещо с България, след което не го е изпълнявала", каза тя.

Захариева определи като недопустим антибългаризмът в последните месеци.

Надеждите на Скопие са за декември

Междувременно днес в македонските медии съобщават също, че днес в Брюксел вероятно няма да бъде одобрено начало на преговори на Северна Македония с ЕС.

 

Днес в Брюксел вероятно няма да бъде одобрено начало на преговорите на Северна Македония с ЕС, но надеждите са, че все още има шансове това да се случи през декември, пише вестник "Вечер". На днешната среща на министрите по европейските въпроси на страните от ЕС в Брюксел най-вероятно няма да има позитивен изход за македонските стремежи за начало на преговорите да членство. Решение с България ще се търси през декември, пише изданието. Новината от Берлин съобщи премиерът Зоран Заев в дебат, след като получи наградата за човешки права на фондацията "Фридрих Еберт", допълвайки, че разговорите с България ще продължат и в предстоящия период и надеждата е, че решение ще може да се намери още през декември, пише изданието.

Вероятно няма да получим добри новини от Съвета по общи въпроси в Брюксел, каза вчера Заев, добавяйки, че нямаме алтернатива за членство в ЕС и каквото и да се случи, ще продължаваме по европейския път, пише скопският вестник. Заев в своето обръщение не спомена директно българската блокада, но посочи, че няма намерение да преговаря за правото на самоопределение.

"България вместо да блокира, да покаже истинско приятелство", пише в заглавие "Независен весник", като цитира лидера на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски. Коалицията за обновление на Македония се противопоставя на промени в конституцията и иска признаване на македонското малцинство (в България), уважаване на македонската история и нейната специфичност. Също така коалицията иска от Република България да не блокира европейското бъдеще на държавата, а да подкрепи и да покаже истинско приятелство между гражданите на двете държави, пише изданието, като цитира изявления на председателя на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски след среща на коалицията снощи. Едно от решенията на коалицията е, че тя твърдо застава зад конституционната клауза за антифашисткия характер на народноосвободителната борба и остро се противопоставя на промените в конституцията, които ще означават отричане на антифашисткия характер на народноосвободителната борба, пише скопският вестник.