Българската академия на науките, вярна на своите традиции да се грижи "за изучаването на българските земи и природа, българския бит, език книжнина, българската история...", следи с изострено внимание развитието на отношенията между София и Скопие. Тя намира за ползотворни усилията на българското правителство за приобщаване на Република Северна Македония към ценностите на Европейския съюз и подкрепя позицията му до Европейската комисия, че не приема предложената към момента преговорна рамка за Република Северна Македония и проекта на декларация към нея, се казва в съобщение от ръководството на БАН.

В него от БАН заявяват, че "неотклонно ще отстояват с научни средства историческата истина за миналото на историко-географската област Македония, включително българската народностна и културна принадлежност на мнозинството от нейните жители".

"Академията ще продължи с изследванията по темата "Македония" и популяризиране на резултатите, независимо от политическите влияния и стремежи на определени кръгове в Република Северна Македония за преиначаване на миналото", се посочва в съобщението от ръководството на БАН.

По-рано днес премиерът на Северна Македония Зоран Заев пристигна в София в рамките на съдомакинствания "Берлински процес" за страните от Западните Балкани. Няма официална информация дали Заев и българският му колега Бойко Борисов са обсъждали разногласията между двете страни. На предстоящия на 17 ноември Съвет "Общи въпроси" България трябва да обяви пред останалите страни от ЕС дали налага вето на преговорите за членство на Северна Македония.