Посланиците ни в Италия и Германия Марин Райков и Ради Найденов се завръщат в България. Засега за тях няма нови назначения, става ясно от решения на Министерски съвет, съобщи "Епицентър".

В последния работен ден на миналата седмица правителството, което провежда редовните си заседания в сряда, е изпратило 5 предложения до президента за назначаване на посланици.

Ето какви рокади предлага Министерски съвет в дипломатическите ни мисии:

Меглена Плугчиева напуска посолството в Берн, за да стане посланик в Черна гора на мястото на Младен Червеняков. Тя бе заместник министър-председател на Република България, отговарящ за усвояването на европейските фондове в Тройната коалиция, била e и посланик в Германия.

Марин Райков ще бъде заместен от Тодор Стоянов като посланик в Италия, Малта и Сан Марино. Стоянов понастоящем е заместник-министър на външните работи, между 2012 г. и 2016 г. е бил посланик в Португалия, а преди е работил в посолството в Рим и в генералното консулство в Милано.

Елена Шекерлетова ще наследи мисията в Германия от Ради Найденов. До 2016 г. тя бе посланик в Австрия, а сега е постоянен секретар в МвнР. Преди това е била ръководител на Дипломатическото бюро на Република България в Бон и пълномощен министър и заместник-ръководител на посолството в Берлин. Владее немски, испански, английски, руски и китайски език.

Любомир Тодоров е новият посланик на България в Кипър, след като приключи мандата на Христо Георгиев. Тодоров е дипломат от кариерата, работил е в представителствата на България в Норвегия, Исландия, Израел, Йордания, като до 2016 г. е бил посланик във Финландия. През 2015 г. посолството в Хелзинки е определено за посолство за контакт на НАТО.

Йордан Първанов ще замести Лъчезар Петков като посланик в Чехия. Сега Първанов е директор на дирекция "Обща външна политика и политика за сигурност на ЕС" и eвропейски кореспондент в Министерството на външните работи. В задгранични мисии е работил в посолството в Нидерландия и в Постоянното представителство на Република България към ЕС в Брюксел.

В предложенията на Министерски съвет до президента не присъства името на началника на кабинета на премиера - Румяна Бъчварова, която сама обяви, че е възможно да бъде назначена за български посланик в Израел.

Според източници на Епицентър.бг бившият служебен премиер Марин Райков, който сам се назначи за шеф на мисията ни в Рим, е искал да замине директно за Лондон, без да се връща в България. Той упражнявал натиск върху премиера Бойко Борисов с мотива, че връщайки се в България за него нямало да има подходящ престижен пост. Неговото уреждане е и едната от конфликтните точки на напрежение между президента и изпълнителната власт за дипломатическите кадрили. Прави впечатление и директното заминаване на Меглена Плугчиева от Швейцария за Черна гора, което е в нарушение на закона за дипломатическата служба.