Още вчера националистът заяви, че служителят на Гранична полиция, за когото свидетели твърдят, че е бил ударен от него на летище Варна, лъже и ще го съди.

В писмото си до Йовчев днес Сидеров пише:

"Настоявам да отговорите защо Вашият служител от ОДП - Варна Костадин Колев нарушава законите. Това длъжностно лице Колев дава клеветнически изявления пред медиите".

Лидерът на "Атака" заявява още, че има образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител.

"Според законодателството, докато тече такава процедура, длъжностни лица, както и страни по производството нямат право да коментират случая, а какво остава това да се случва по медиите. Освен това според вътрешните разпоредби на МВР служител няма право да се изказва, без да е получил официално разрешение от пресцентъра на МВР", пише още Сидеров.

Той настоява за незабавни отговори - защо лицето Костадин Колев коментира пред медиите, разрешавано ли му е и от кого и защо клевети него и "Атака".

Междувременно по време на протеста в негова защита пред Съдебната палата Сидеров заяви, че е бил обиден и заплашен.

"Вие как ще постъпите, ако някой ви се заканва. Исках да разбера как се казва този човек (другият пострадал при инцидента - б.р.), за да го съдя, но полицаите, вместо да ми съдействат, започнаха да блъскат и употребяват сила срещу мен и още 11 народни представители", добави той.

Отговорът на Йовчев

Във всички случаи, в които служителите на МВР са изпълнили Конституцията, закона и нормативните уредби, аз ще застана зад тях и ще ги защитавам докрай, заяви по-късно пред журналисти Цветлин Йовчев.

Запитан дали нападението над полицай не е тежко престъпление, той отговори:

Това точно как ще се квалифицира, е работа на прокуратурата и съм убеден, че тя ще си свърши работата. Имам пълно доверие в главния прокурор и ръководството на прокуратурата. Те показаха с действията си, че не се влияят от никого, че следват буквата на закона”.

Министърът подчерта, че МВР е направило всички необходимо по случая, но за да стане ясно какво точно се е случило, се събират още доказателства, затова се въздържа да коментира действията на депутати. 

В същото време Синдикалната федерация на служителите в МВР изрази възмущение и безпокойство от "поредния инцидент между депутат и полицай". Погазването на законите тъкмо от тези, които са избрани да ги създават, е позор за Народното събрание, заявиха от организацията.

Междувременно Сотир Цацаров поиска имунитета на Сидеров.