Това става ясно от профила му във Фейсбук, показва проверка на Mediapool.

Разкритията за още един представител на коалиционните партньори на ГЕРБ във властта идват на фона на оставката на зам.-министър заради снимка с нацистки поздрав и настояването на премиера Борисов за същото да бъде уволнен шеф на дирекция във Министерството на отбраната.

На 19 април Балабанов, който е член на ВМРО, е публикувал в социалната мрежа новина от сайта "Блиц" със заглавие: "73-годишният Касим изнасили дете! Ето какво го очаква" и е коментирал (правописът е запазен):

"Нищо не го очаква. Три пъти на ден храна и спане в затвора. За справка в Арабския свят го очаква премахване на тестисите с конски клещи. По някога завиждам на шерията...".

На 23 февруари той е пуснал друга публикация, озаглавена: "Два часа бежанци изнасилваха във Виена млада учителка, накрая й казаха да не плаче" и заявява:

"ТОВА ЛИ ТРЯБВА ДА СЕ СЛУЧИ И В БЪЛГАРИЯ, ЗА ДА РАЗБЕРЕМ, ЧЕ ТЕЗИ ПРИМАТИ НЯМАТ МЯСТО ТУК?"

Въпросните мигранти са арестувани и предадени на съд.

На 10 януари пък, под постинг на ВМРО-БНД за отпор на протест на ромската партия ДРОМ, Балабанов пък е критикувал съпартийците си за меката им реакция:

"СПОРЕД МЕН ТРЯБВАШЕ ДА ГИ ПОНАБИЕТЕ МАЛКО НАГЛЕЦИТЕ".

На 21 декември бъдещият зам.-министър е разпространил и друг материал, в който се твърди, че "джихадисти" от Пазарджик "са знаели" предварително за атентата срещу коледния базар в Берлин. Коментарът му е:

"ТЕЗИ СА ДЖИХАДИСТИ, КОЛКОТО АЗ СЪМ КОСМОНАВТ! ЕДИН ХУБАВ БОЙ И НЯМА ДА СЕ СЕТЯТ ЗА ДЖИХАД!"

Универсалното решение с боя личи и от отношението му към отцепниците от ВМРО.  По повод общинския съветник от Варна Костадинов Костадинов, минал към партия "Възраждане", който съди Веселин Марешки за нанасяне на телесна повреда, Балабанов е заявил:

"НЯКОЙ МОЖЕ ЛИ ДА МИ ДАДЕ ТЕЛЕФОНА НА МАРЕШКИ, ЗА ДА ГО ПОЧЕРПЯ, ЧЕ НАБИ ТОВА МЕКЕРЕ??"

Кариерата на Стефан Балабанов започва като полицай в Пещера. От 1990 г. до 2003 г. работи в МВР и се издига първо до шеф на полицията в града, а след това до началник сектор "Криминална полиция" в ОДМВР – Пазарджик. След като напуска МВР, той е назначен за служител в българското посолство в Киев. Там остава до 2007 година, а после работи няколко години в частния сектор.
От 2011 г. до 2017 г. е заместник-кмет по проектите на община Пещера.

Междувременно вицепремиерът и съпредседател на Патриотите Валери Симеонов отрече да е казвал, че си е правил майтапчийски снимки в концлагера Бухенвалд, а от ГЕРБ обявиха, че му вярват и той остава в кабинета.