"Бунтът срещу Каракачанов в Столипиново беше предвождан от ислямисти. Циганизацията и радикализацията трябва да спрат!" Това се казва в позиция на ВМРО – Българско национално движение във връзка с полицейската акция срещу разпространение на наркотици в ромските квартали в Пловдив и Асеновград, в следствие на която циганите предизвикаха безредици и отново поискаха оставката на вицепремиера Красимир Каракачанов.

Налагането на ред и законност в гетата е част от програмата за справяне с циганизацията, която вицепремиерът и председател на ВМРО Красимир Каракачанов ще представи официално пред Министерски съвет в рамките на следващата седмица. Концепцията е готова и обхваща широк пакет от мерки, които да поставят началото на реална интеграция на циганския етнос – процес, който умишлено беше спъван последните 30 години.

"Ние, Патриотите от ВМРО, сме категорични, че полицията е действала законно и професионално", заявяват от ВМРО.

По данни на МВР акцията е срещу група цигани, които се занимават с наркоразпространение. Арестувани са четирима души и е открит над половин килограм хероин. В опит да избягат от органите на реда те нахлуват в близка механа. Последват провокации и опит за предизвикване на безредици от страна на циганите, предвождани от общинския съветник Айри Мурад.

"Лицето Мурад е от партията на Орхан Исмаилов – НПСД, която е част от новата „родолюбива“ коалиция на Веселин Марешки. Той е скандално известен в Пловдив с проповядването на радикален ислям, насаждането на междуетническо напрежение и опити за злоупотреби с общински средства. Айри Мурад открито проповядва, че жените не трябва да работят и трябва да носят бурки. В интервю пред национална медия преди време той даже се похвали, че извежда жена си веднъж седмично, кара я да ходи забулена и не ѝ позволява да работи. Държим да подчертаем, че същият този „родолюбец“ – коалиционен партньор на друг отявлен подобен, за какъвто се представя Марешки, снощи застана начело на етнически бунт срещу вицепремиера Каракачанов и държавата. Ние от ВМРО многократно сме заявявали, че полицията и армията олицетворяват правовата държавата и всяко посегателство срещу полицаи и военнослужещи за нас е посегателство срещу държавността", пишат още от партията на Каракачанов.

ВМРО ще подаде сигнал до ДАНС срещу Айри Мурад за извършване на антидържавна дейност и разпространение на радикален ислям.