Бившият зам.-министър на отбраната Орхан Исмаилов научи, че вече не е председател на Народна партия "Свобода и достойнство" в ефир. Политическата сила беше разтърсена от скандал през последните дни, след като първо беше обявено, че влиза в коалиция с "Воля" на Веселин Марешки, а след това създателят й Касим Дал обяви, че този ход на Исмаилов не е бил съгласуван, съобщава bTV.

Следобед от пресцентъра на НПСД обявиха, че Изпълнителният политически съвет на партията е взел решение да освободи сегашния лидер и да постави Дал начело до провеждането на конгрес.

Според Исмаилов всичко това е било "активно мероприятие" с цел да бъде компрометиран.

"Когато един човек обвинява някого, че не спазва устава, че отишъл някъде да прави коалиция - същият този човек гласува за това споразумение!", възмути се Орхан Исмаилов. Той обясни, че по устав единствен може да свиква съвета и на по-ранно заседание 13 от членовете са били "за" съвместно явяване с партията на Марешки.

Той допълни, че половината от хората от съвета въобще не са били питани за неговата оставка, а и всъщност даже няма подписвано коалиционно споразумение с "Воля". По думите му коалиция с евроскептичната партия около 5 много конкретни точки, свързани с икономика, сигурност, стандарт на живот и т.н. е по-добър вариант от бездействие и тази позиция е била споделена и от Касим Дал.

"Сега разбираме каква е целта на тази частна партия на Касим Дал", заяви бившият вече лидер на НПСД. Той допълни, че централата на партията от няколко седмици се води в частен имот на бившия зам.-шеф на ДПС. Това довело до абсурден сюжет през уикенда при опита на Исмаилов да вземе документи, печати и пароли: "В събота аз влязох с взлом в офиса на партията - регистрация в Трето районно".

Той допълни, че се е наложило да се правят партийно съвещание в гинекологичния кабинет на зам.-председателя.

Исмаилов сравни случилото се в НПСД с атаката, свалила Лютви Местан от лидерския пост в ДПС.

"Битката е с кукловодите на Прехода в лицето на Касим Дал, той е сянката в тази партия, аз съм публичността", обяви бившият вече председател.

Той се оплака, че през последната година работата на партията е била саботирана от вътрешната опозиция.