По думите на Кацаров няма изненади, свързани с параметрите на Националния рамков договор. Той коментира, че лекарите продължават да работят при условия, подобни на тези, до които са работили и досега.

Доцент д-р Кацаров каза още, че голяма част от дълговете на болницата са обективно обосновани и са свързани с хроничното недофинансиране, което съществува и по линия на НЗОК, и по линия на специфичните задачи.

В кратки срокове новият директор планира да работи по информационното осигуряване на ВМА, както и някои структурни проблеми.

"В по-дългосрочен план е създаването на нови звена, които в медицината се считат за "печеливши", например инвазивната кардиология, която при нас не съществува. Ние като държавна структура не можем да си позволим да избягаме от задълженията, които имаме", коментира той.

ВМА ще продължава да развива трансплантационната програма, по-конкретно чернодробната, посочи още началникът на ВМА.

 "Основният ни кошмар е, че при една продължаваща и засилваща се криза във финансово отношение и евентуално организационни неразбории, една голяма част от колегите ще напуснат. Пресата е много голяма, изкушенията са много големи, така че това ще бъде основен проблем не само за ВМА, но и за всички държавни болници", каза още доц. д-р Крум Кацаров.