Шефът на ВМА: Проблемът в здравеопазването е недофинансирането

Новият директор на ВМА доц. д-р Крум Кацаров заяви, че Основният проблем на здравеопазването е хроничното недофинансиране.

Обратно в новината

Коментари - Шефът на ВМА: Проблемът в здравеопазването е недофинансирането | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Проблемът в здравеОПАЗВАНЕТО е, че няма профилактика и пропаганда на здравословен живот.

Смех! Проблема е, че с едно писмо Дянков взима 2 милиарда и Здравната Каса, му ги дава! Чекай да платим и 10 стотинки осигуровки. ше се мре, ама нема а ме крадат като у левуново. Ай екшън.

Какво недофинансиране бе?! Наглеци крадливи. Бюджета дава 3 миларда, а под масата вземате още толкова. Лакомията ви е голяма, особено на тези във военната болница, та нали предишния директор с физиономия на тежък пияница беше натрупал над 100 милиона дългове, въпреки, че го финансираше министерство на отбраната, касата и здравното министерство. Вместо да го дадат на прокурор, тия го изпратиха с почести?! Новия като гледам е същия, прави се на ощипан. Всеки знае пари да иска, ама бате освен да прилапвате парите трябва и нещо полезно да правите!!!

Всеки бюджетен хрантутник да си заплаща осигуровките.

проблема е че цените се регулират ако не се регулираха щеха да намалеят а и докторята да почнат да работят поне малко вместо да се дръгнат по скамейките на симпозиумите си ... и другия основен проблем е че здравната МИ осигуровка не си я стопанисвам сам а я краде някой друг

Днес един доктор ми каза: Защо ми е да ходя да работя в Германия за 2500евро? Тук вземам заплата 1500 лв правя 20 операции на месец - от всяка по 200лв вземам от фирмата за консумативи/че съм препоръчала техните консумативи/, отделно са подаръците от пациентите -т.е под 8 хиляди лева на месец не падам? Извода е :системата може да няма пари, но тя е изградена така, че докторите имат!!!!

Основния проблем, Кацаров, е източването на болниците със сключването на нерентабилни договори с доставчиците на лекарства и усулуги и ти го знаеш много добре като досегашен зам. шеф във ВМА!

"Недофинансиране"-все този рефрен слушаме вече 24 години!Кога най-после ще се заситите алчни доктори?Не виждате ли хала на обикновения българин!Аман от наглеци и грабители!Напускайте,отивайте където щете-само да ви няма тук!Но преди това върнете парите за безплатното обучение,което ви осигурява бедния народ!

безплатното обучение съм си го изплатил няколко пъти.

Много сте ербап чугунените глави и много лесно гоните хората, след като единствените, които трябва да се махнат, сте вие!!! Като останете без лекари, какво ще правите, празни кратуни?!! (Не съм лекар, така че моля да си спестите обидите по тая линия!!!)

пак да го кажеме - Проблемът в здравеопазването е липсата на зравеопазване. не се усигоряваме, защото няма за какво.В пирамидата НЗОК не участваме.

пак да го кажеме - Проблемът в здравеопазването е липсата на зравеопазване. не се осигуряваме, защото няма за какво.В пирамидата НЗОК не участваме.

ШЕФЪТ НА БЪЛГАРСКИЯ ЛЕКАРСКИ СЪЮЗ се подписа ТРИ ПЪТИ и даде съгласието от ИМЕТО НА ВСИЧКИ ЛЕКАРИ да се вземат от НЗОК един път 1,5 млрд лева, а след това на два пъти през 2011 и 2012 да се вземат още 440 млн.лева. И ако прочетете РЕШЕНИЕ 8 от 2012-та на КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД ще прочетете колко пъти се вменява вина за подписа на БЛС. А сега ПЛРАЧЕМ ЗА НЕДОФИНАНСИРАНЕ. Близо ДВА МИЛИАРДА ОТ ЗДРАВНИТГЕ ВНОСКИ НА БЪЛГАРИТЕ се изпариха.... С благословията на ВСИТЕ ЛЕКАРИ...

бяха пренасочени,лекарите протестираха.Осигурените бяха тези,които си траеха.Лекарите нямат вина в случая.

разбира се.Има обаче и свръхфинансирани дейности,които усвояват голяма част от парите.Това е последица от специфичната смесица от корупция и лобизъм,която определя разпределенето на средствата за здравеопазване.Дори да се увеличат,парите пак ще отидат при опредлени специалисти.

,,Пресата е много голяма, изкушенията са много големи" Този извод е направен в края на изказваето на д-р Кацаров и звочи много тревожно.Недосига на адеквотно финансиране ще доведе преди всичо до занижаване нивото ва мед. обслужване колкото и желание да имат и доктори и сестри А как ще се платят лекарствата или може с по-малко лкарства ... Проблема за недофинансиране на здрав. не е от вчера И този извот се прави не само от лекори , но и от иконом. анализатори. Предлагани са много методики за финансиране на здравеопазването , но ако се продължава все още с хроничното не внасяне на здравните вноски и реципрочното нарастване на здравно неосигорените, трудностите ще се задълбочават

Към КРАЖБА-та включвам и да не си плащаш пълната стойност на лечението.

Кой казва каква е пълната стойност? Във всяка търговска сделка има 2 страни и взаимен договор. В здравеопазването такова нещо няма.

Ще създаваме само "печеливши" звена, например инвазивната кардиология- всеки българин със стент и байпас!

Много е прав доц. Кацаров. Пари. Над 90% от пациентите на ВМА нямат нищо общо с армията или военно министерство. Няма лоше - отлични специалисти са и относително са добре оборудвани. Лошото е, че ВМА перманентно задлъжнява, а после (при орязания бюджет за отбрана) военните няма от къде да вземат пари за да платят. И започват далаверите...

За кое е прав - на всички е ясно че нашето зравеопазване е една бездънна яма! Никога няма да стигнат парите там, защото е пълно със съвсен законни и не до там законни методи за източване на парите! Примерите са много. Просто лекарите (чиято птофесия е много сложна и трудна) го обърнаха на печалбарство! Все са им малко кинтите. Докато това не се оправи няма да има достатъчно пари!

Проблемът в здравеопазването е липсата на зравеопазване.

Проблемът е в лекарите и целия им бранш. Лекарите членуват по задължение в лекарски съюз. Това е една крепост на догмата, една прокажена далавераджийница, която държи лекарите в постоянен шах. Лекар не може да работи никъде, вкл. и в чужбина, ако лекарският съюз не му даде чисто досие. Това е като ДС в медицинския бранш. Така лекарите, като виждат проблемите, не могат да ги променят, защото който е опитал, е получил отказ от съюза да упражнява професията, за която е учил 10 г.! Това е истината. Лекарските съюзи по света превръюат лекарите в послушни овчици и системата оставя без корекции. Играят колосални пари, корупция, интриги, подтисничество, престъпления. И понеже всички са законово зависими от едни своеволни администратори в уж независимия им съюз, са принудени на мълчат. От лекарски съюз могат да те изритат и за неетично отношение към колегиума дори, ако не си съгласен с престъпленията, които се извършват. И след това вече не си лекар, разбирате ли? Тива е проблемът, оттам тръгват останалите проблеми. Недофинансирането е н-тият проблем, но не първият. Никога нищо не може да бъде дофинансирано. Но може да бъде опошлени, както това става в здравеопазването. Чрез диктатура.

деер

Ами демокрация от робовладелчески тип и никой не смее да мърка, защото всеки избира да е наведен със събути гащета и се надява този зад него да се е изморил от предходния акт ....Психология...

За съжаление проблем има и в богатите страни. там намалиха безплатните услуги ( Германия, Франция, Скандинавия). за консултация със специалист се чака в Англия около 4-6 месеца, в Скандинавия 5-6 месеца. Тука има и преумора на реално работещите лекари. Никъде (и в Русия заплатата на лекарите не е около 350-400 евро на месец). В русия се започва с 1000 долара.

Основният проблем на здравеопазването е неговата феодална старост. Има едно разбиране, че здравеопазването се полага на всеки в обем и качество, каквото си пожелае. Всеки 2-ри българин си мисли, че Хипократовата клетва има силата на закон и съгласно нея, всеки лекар е длъжен да работи и за без пари. Към ръководните кадри в здравеопазването се държат като към феодални старчета, а те попагандират на малдите си колеги саможертва в името на благуването на народа, докато прибират собствено тлъсти пачки под масата. В здравеопазването се въртят около 4 000 000 000 лева на година (2 на светло и 2 в сиво). Това не е недофинансиране. Стига да решат, че който плаща - ползва, а не обратното и който работи - получава, а не обратното, всичко ще си дойде по местата.

деер

Проблемът е във фактът, че 80% от хората с медицински дипломи не покриват знанията и уменията за медицинска услуга за 90-те години на 20-ти век. Това се компенсира с циганизиращото отношение на 7-те милиона потребители на здравни услуги в България.Липсата на бягащите лекари и специалисти се компенсира със повишаване на бройките за лекари и специализации и престъпно занижаване на критериите. Обществото харесва това защото има близки, които са приети да се възпитат в престъпници и от друга страна недоволстват от качеството на услугата, когато я потърсят.Стимулирането с 3 млрд всяка година на тарикатите в системата ще доведе до окончателното твърдение, че сме вече бананова държава. Никой не иска да коментира, че БЛС и БЗС са се превърнали в организации на тарикакати и далавераджии и се подкрепят от делегати - лумпени,които гласуват като онези проститутки в парламента.В БЛС дори и заседанията са в опразнена зала!!! ..... Защо не се рестартира системата и да започне увеличаването на лекарите сред хората с медицински дипломи? Защо 90% от специализираното обучение е проформа днес?Защо поддържащото обучение е оставено на фирмите в медицината и зъболечението? Защо нашите университети не правят обучение, а се разрастват в съдействието да се източват едни европари и да се раздадат едни проценти на "наши" хора? Асистенти и преподавателите се превръщат в проститутки на заплата и подгъзват на простотията и мошеничеството!...Всички промени в здравната система се правят само заради краткотрайни финансови подбуди.. Защо се натискат толкова много хора да стават министри на здравеопазването?Дори сегашният председател на БЗС не крие своите желания....Колко от ректорите и деканите в България са качествени лекари? ... Всички лекари са заплашени с глупави и псевдо контролиращи мерки, а всъщност това са методи за подчиняване на стадото!!! Лекари и зъболекари се ръководят на принципа на стадото - пастир с няколко кучета/простаци с медицински дипломи викащи,крещящи и ръкопляскащи на техните събрания/... Това е действителността и всеки точи пари и тарикатства мислейки, че те ще му позволят да е различен от останалите - 7-те милиона цигани........ Да сте чули за криза в държавите характеризиращи с най-малко мошеничества и рушветаджийства? ..... Поискайте откритост в реално време в медицината!! Другото е прикритие за нови далаверства с вашите пари и вашето здраве!!!

знанията на лекарите далеч надвишават средно статистически тези на другите видове специалисти. Предположението ти е мисловна мизерия. Недоклатен мислител си, спри да ръсиш глупости. А ако си минал 10 години учене и някой ти скочи с твоя номер, определено ще му шибнеш много як юмрук в сурата. Българските лекари са много желани из Европа. Или и там са с непокрити знания и умения?

деер

Ти защо си мислиш , че си наЙ-способният българин? Лекарите сме толкова способни, колкото са футболистите ни, политиците ни, строителите ни,учителите и т.н. И поради това е невъзможно на сегашния етап да произведем продукт с еквивалент на Порше за автомобилния пазар, в която и да е сфера на живота.....

деер

"определено ще му шибнеш много як юмрук в сурата" - В кой учебник през тези 10 години го прочете?

недофинансиренето му. Но има клиенти на ВМА, които са източили много от останалите.

Като българка вече започвам да се срамувам . Не че всички са некадърни , условията които се поставят в тази област са извънземни , конфликт на интереси , естествено кражби , надут персионал и какво ли не , ГОСПОДА , в реалния капитализъм има държавен сектор - болници които се финансират на база задължителна здравна осигуровка . Те са достъпни за всички , но забележете тук работещите лекари нямат право на частна практика , Клиниките са частни и там няма вземания от осигуровката на пациента - тои или има медицинска осигуровка ии си плаща . Толкова елентарно а в България се драматизират нещата . Закриват се болници които са нужни , закриват се поликлиники ами бога ми те могат да са с роля на джипи и те за преглед да имат договор с касата. В България толкова са се объркали че нямаме идея диците ще имат воля за дали политиците ще имат воля за това или ще затъваме . Няма профилактика . Закриват спещни центрове, няма линеика ами Вие господа накъде вървите към ЕС, ако нацията е болна , липсват млади къде ще е България . Време е да се замислите .

Мисля, че приакзваш от някой свой сън. Имат си право на частна практика, частните също се финансират то държавата. Приказваш небивалици. Дрън-дрън.

НЕ Е ТОЧНО ТАКА - ПАЦИЕНТЪТ ИМА ПРАВО НА ИЗБОР ДАЛИ ДА СЕ ЛЕКУВА В ЧАСТНА ИЛИ ДЪРЖАВНА БОЛНИЦА. СПЕЦИАЛНО ЗА КАТЕТАРИЗАЦИОННИТЕ ПОРАДИ ЗНАЧИТЕЛНО ПО-СКЪПО ПЛАТЕНИТЕ ПЪТЕКИ В СРАВНЕНИЕ С ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ, РЕДНО Е ДА СЕ ОПТИМИЗИРА БРОЯТ ИМ И ДА БЪДАТ РАЗПОЛАГАНИ ТАКА, ЧЕ ДА ПОКРИВАТ РАВНОМЕРНО ЦЯЛАТА ТЕРИТОРИЯ НА БЪЛГАРИЯ ПО КРИТЕРИЙ СЪРДЕЧНО-СЪДОВА ЗАБОЛЕВАЕМОСТ ПО РАЙОНИ.

ПРОБЛЕМЪТ Е В САМИТЕ ЛЕКАРИ - ОСОБЕНО -ХИРУРЗИТЕ! АКО ИСКАТ ДА НАПРАВЯТ РЕФОРМА - КОЙ МИ ЗАБРАНЯВА! ТОВА СТАВА САМО С ЕДИН ВАЖЕН ЗАКОН - ИМА ДОСТАТЪЧНО ЛЕКАРИ ОТ РУСИЯ И УКРАЙНА КОИТО СКАТ РАБОТЯТ В БЪЛГАРИЯ И ТО МНОГО КАЧЕСТВЕНО - ВСЕ ОЩЕ НЕОПОРОЧЕНИ И КОРУПЦИЯТА И АРОГАНТНОСТТА ЗАВЛАДЯЛА НАШИТЕ ХИРУРЗИ! ЗА ТЯХ -ПАЦИЕНТА И ВИД СТОКА СЕ ПАЗАРЯТ С НЕГО -ТОВА Е ОТВРАТИТЕЛНО! ВСИЧКО ЗАВИСИ ЗДРАВНАТА ОСИГУРОВКА НА ПАЦИЕНТА И НЕЙНОТО ПРАВИЛНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ! ЧАСТНИТЕ БОЛНИЦИ ИЗНИКНАХА КАТО ГЪБИ - И ВСЕКИ ГОЛЯМ ОЛИГАРХ ИМА ПО ДВЕ -ТРИ - НО ПОД ДРУГИ ИМЕНА! ЧАСТНИТЕ БОЛНИЦИ - ТЕ СА НОЖ С ДВЕ ОСТРИЕТА! ЕТО ЗАТОВА НЯМА И СРЕДСТВА ЗА ОТДАЛЕЧЕНИТЕ МЕСТА - КЪДЕТО НЯМА НИКАКВА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ! В ЗАПАДНА ЕВРОПА - ТОЗИ ПРОБЛЕМ Е ОТДАВНА РЕШЕН И ЛЕКАРИТЕ , КАКТО И МЕД.СЕСТРИТЕ - ОТИВАЙКИ ТАМ А С ОГРОМНИ ЗАПЛАТИ И ПЕНСИОНИРАНЕТО Е СЪВСЕМ ПО ДРУГ НАЧИН РЕШЕНО! ТАКА БЕШЕ ДОПРЕДИ 90 ГОДИНА И В БЪЛГАРИЯ - НО ЯВНО ВСЕКИ КОЙТО ДРЪЗНЕ ДА СРАВНЯВА ПОЛОЖИТЕЛНИТЕ ИДЕИ , КАКТО И ИЗВЪРШЕНАТА РАБОТА ОТ ТОЗИ ПЕРИОД - ВЕДНАГА ГО СРАВНЯВАТ С НАЙ-ОТВРАТИТЕЛНИ ЕПИТЕТИ! ДОСТОЙНО ЗА БЪЛГАРИ! ХИРУРЗИТЕ , КАКТО И НЯКОИ ЛЕКАРИ ТРЯБВА ДА ПРЕСТАНАТ ДА ВЗЕМАТ ПАРИ ОТ БОЛНИТЕ - ТА МАКАР И 20% - ПРЕДСТАВЕТЕ СИ -20% ОТ БАЗИСНАТА ЦЕНА !ЗА БОГА, ТРЯБВА ДА ПРЕСТАНАТ ДА ИЗВИВАТ РЪЦЕТЕ НА БЕДНИЯТ НАРОД - НАКРАЯ НЯМА ДА ОСТАНЕ И ПАЦИЕНТ И НЕ ЗНАМ КАКВО ЩЕ ПРАВЯТ - КАКВО ЛИ ЩЕ ПРАВЯТ БЕЗ ПАРИ ГОРКИТЕ ХИРУРЗИ - ОСОБЕНО В АЛЕКСАНДРОВСКА И ОСОБЕНО ВЪВ 2-РА ХИРУРГИЯ! ЩЕ СЕ СВЪРШАТ ОТИВАНИЯТА НА ВСЕКИ 3-МЕСЕЦА ДО ТУРЦИЯ И ГЪРЦИЯ - КЪДЕТО СА ИМ БАНКИТЕ!

А проблемът с безкрайното източване на парите от здравеопазването с лъжливи или ненужни операции, с фалшиви болни и фалшиви диагнози??? Това брои ли се?

Нито една частна болница не реве за пари или кадри. Реват само държавните болници, защото частните им дръпват кадрите, а най-голямото източване на пари от касата става през частната инициатива.

1.Просто трябва да се забрани на лекари от частни болници да работят в държавни/общински здравни заведения. 2.Напълно трябва да се закрият частните инвазивни кардиологични центрове, които най-интензивно източват касата. 3.Всеки български гражданин трябва да има лична здравна сметка - това наистина ще въведе ред в разходите и кражбите ще са почти невъзможни

Ей, срам нямат тези хора. Само пари се искат. Че кой е достатъчно финансиран в тази държава? Три милиарда безконтролни не ви ли стигат, или ламтите за още , за да се изсмукват.

деер

ЗАЩО ПОЗВОЛЯВАШ 3 МЛРД БЕЗКОНТРОЛНИ ПАР?

основният проблем е голямото крадене

Какво е по важно от здравето на народа ви, че все за него не стигат няколко милиона ?! Като не знаете какво да правите, питайте там в ЕС, където ви нямат проблемите! Или признайте, че сте некадърници и подайте ОСТАВКА !

Недофинансирането на едно място е следствие на префинансирането на другото- просто нечии джобове са бездънни за сметка на пълната липса на съвест на собствениците на тези джобове- това е.

Ами какво друго освен "Искаме още и още пари" да каже един лекар?! Разбира се, че няма да каже "Стига толкова пари, за последните 10 години бюджета за здраве се увеличи 4 пъти, време е да помислим за оптимизации".

Голямо реване за пари.

И този почна с изтъркания рефрен. Ако и този мастодонт се оплаче от липса на пари! Та нали освен че здравната каса ви налива, имате финансиране от още 2 източника! Проблемът е не в недофинансиране, а в невъзможност да ви контролират кражбите, злоупотребите, разхищенията, източването на касата по схемата на комисионните ...

...и в т. нар. "солидарен принцип", който размива средствата и позволява те да се разпиляват в неизвестни посоки. Ако има индивидуално осигуряване, всеки може да контролира кога и за какво се теглят пари от сметката му. За онези, които не могат да внасят осигуровки, би трябвало да се грижат неправителствени организации, които и без това харчат много пари за какво ли не. В някои държави болници за бедни издържа църквата. Но, в мътна вода /хаос навсякъде/, се лови риба най-добре.

Проблемът не е в недофинансирането.Проблемът, е че системата изобщо не реформирана.Проблемът е в изключително многото здравни заведения, които се надпреварват да лъжат здравната каса.Проблемът е в разточителната система на лични лекари.Проблемът, е че лекарите станаха занаятчии и не ги интересува болния, а парите, които могат да изкарат от него.Проблемът всъщност е боледуващото българско общество!

Проблема на здравеопазването се казва ДЪРЖАВЕН МОНОПОЛ В ЗДРАВНОТО ОСИГРЯВАНЕ. Защо България не направи много и конкуриращи се здравни каси, както е в нормалния свят? Нека пазара реши коя да съществува в бъдеще.

Основополагащата причина за наличието на болестното състояние ... са религиите. Едната от тях е атеизъмът-юдаизъмът. Другата е ВЯРА. ПРАВОСЛАВИЕ-правилно, законосъобразно на Божествените Закони, служене на Бога. При атеизмът имаме егоизъм и алчност, които са баща и майка на СЕДЕМТЕ СМЪРТНИ ГРЯХА. Резултатът, това са болестите и леталният изход. Когато има ВЯРА-двупосочна връзка на СЪЩНОСТТА с БОГ, има щастие, благоденствие, изобилие, вечна младост... Въпрос ... на личен избор. "ДА БЪДА, ИЛИ ДА НЕ БЪДА?"

Браво, на първият минус, поставен от мазето на Позитано 20!

Искра Федосова: "И КАКВО ОТ ТОВА?".