"Мисля, че беше постигнат сериозен напредък, но е вярно, че задачата ще бъде трудна", призна Камерън късно снощи след края на разговорите с европейските лидери в Брюксел във връзка с референдума за излизане на Великобритания от ЕС.

Британският премиер е обещал британците да получат възможност да гласуват за или против оставането в ЕС до края на 2017 година.

"Възможно е да се стигне до споразумение през февруари. Ще отнеме много усилена работа, но това, което усетих тази нощ в залата е, че има много добра воля, хората искат споразумение, с което Великобритания да остане в ЕС", добави Камерън.

"Искам Великобритания да получи по-добро споразумение, затова е всичко, и мисля, че тази вечер направихме крачка напред", подчерта британският премиер.

Камерън подчерта, че Великобритания се е изправила пред рекордни равнища на миграция, което натоварва местните власти и обществените услуги. Това притеснява силно британците и подкопава подкрепата за ЕС, добави премиерът, цитиран от Ройтерс и БТА.

Великобритания иска промени в 4 области: защита за страните, които не са част от еврозоната, намаляване на бюрокрацията в ЕС, по-големи правомощия за националните парламенти, и контрол на миграцията. 

Премиерът Камерън смята, че принципът за свободно движение не трябва да се прилага за новите членове на ЕС, докато техните икономики не се доближат до британската.

Меркел: Всички искаме компромис 

Германският канцлер Ангела Меркел допусна промяна на европейските договори в дългосрочен план в отговор на британските искания, съобщи Франс прес.

"Ако имаме нужда от промяна на договорите, а аз вярвам, че това може да се окаже необходимо, всички сме съгласни, че не е необходимо това да се случи в момента", заяви Меркел.

Тя подчерта, че измененията не могат да засягат свободата на движение или защитата на европейските граждани от дискриминация, отбелязва ТАСС.

Повод за оптимизъм дава това, че всички искаме да намерим компромис, подчерта тя на пресконференция след края на срещата на Европейския съвет.

"При наличие на желание, може да се намерят правилни начини за решаване на проблема", което ще е в интерес на всички граждани на ЕС, смята Меркел.

Предупреждение от Вишеградската четворка 

Полша, Унгария, Словакия и Чехия обявиха, че ще отхвърлят всяко британско искане за промяна в законите на Европейския съюз, което би довела до дискриминация на гражданите ѝ или до ограничаване на свободата им на движение, предаде Ройтерс, цитирана от БНР.

Можем да подкрепим онези искания, които имат потенциал да модернизират ЕС, особено тези за по-голямата конкурентност и за по-съществена роля на националните парламенти, изтъкват в изявление четирите страни от т.нар. Вишеградска група.

Те смятат свободното движение за една от фундаменталните ценности и предложенията, които засягат тази област, остават най-чувствителния въпрос за тях. Към тази позиция се присъедини и Литва.

Туск и Юнкер: Няма лесни въпроси

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск също заяви, че и страните членки на ЕС, и Лондон искат да намерят компромис по всички британски искания, но те са сложни.

"И до сега за някои страни социалната тема е най-сложна. Длъжни сме да се съобразяваме с това, което иска Камерън, но трябва да се отчита и какво искат страните членки", подчерта Туск. 

Според него за много страни е неприемлива идеята за четиригодишна отсрочка, преди гражданите им да могат да използват британската социална система. 

Туск добави, че Брюксел няма намерение да се предава и по въпроса за свободното движение на хора. 

"Но аз знам, че Камерън търси компромис, затова днес съм настроен по-оптимистично от преди", добави председателят на Европейския съвет.

"Главното послание на Камерън, според мен, е в това, че никой, включително той самият, не подкрепя дискриминацията. Не се съмнявам в това. Определено е недоразумение, ако някой мисли, че Камерън иска дискриминационно отношение", подчерта Туск. 

"Няма три лесни въпроса и един сложен. Всички искания (на Камерън) са еднакво сложни и ни предстои да се върнем към тях до февруари", каза председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.