Известният бизнесмен получава 57,3% от гласовете, сочат данни от екзит-пол, проведен по поръчка на четири големи украински телевизии. Така той изпреварва значително Юлия Тимошенко, вдъхновителката на Оранжевата революция и бивш премиер на страната, която на днешния вот получи подкрепата на около 12,9 на сто от гласувалите.

Милиардерът Порошенко беше големият фаворит на изборите, той се ангажира да управлява Украйна, така както управлява проспериращото си предприятие за производство на шоколад Рошен.

Порошенко се обяви за предсрочни парламентарни избори в страната и за диалог с Русия.

"Първото нещо, което ще направя, е да върна мира на всички украински граждани. И въоръжените хора трябва да напуснат улиците на градовете и селата", заяви Порошенко, след като гласува в Киев.

Порошенко посочи, че никога няма да признае руското анексиране на Крим. На въпрос за отношенията на страната му с Русия, Порошенко каза, че суверенитета и териториалната цялост на Украйна са първостепенни за него, предаде БТА.

Порошенко обеща, че Украйна ще бъде единна, а не федеративна държава. Шоколадовият крал посочи, че няма да признае и референдумите за самоопределение в Донецк и Луганск от 11 май.

Порошенко обеща също, че страната му ще следва пътя на европейската интеграция в съответствие с волята на избирателите. Той изключи преговори с проруските сепаратисти докато те не снемат оръжие.

Лидерът на партията УДАР Виталий Кличко е получил подкрепата на 57 процента от избирателите на вота за кмет на Киев, сочат резултатите от екзит пол, които бяха обявени днес от местната телевизия, предаде ИТАР-ТАСС.

Основният му политически опонент - депутатът от Върховната Рада Леся Оробец - е получила 10,3% от гласовете, а сегашният градоначалник Владимир Бондаренко - 8,2%.

На кметския пост планирам да победя корупцията и да модернизирам столичното стопанство, заяви Кличко на пресконференция, цитиран ИТАР-ТАСС.

АНКЕТА: Ще донесе ли Петро Порошенко мир на Украйна?