Това съобщи началникът на главното управление на украинското вътрешно министерство Андрий Крищенко, цитиран от ТАСС и БТА.

Един човек загина, двама са ранени и се намират в болница при престрелка близо до входа на хотел "Премиер палас". Вече е установена самоличността на загиналия. Той е руски политик, бивш депутат от Държавната дума. Да, потвърждавам, че това е Денис Вороненков, заяви Крищенко.

Той добави, че полицията разглежда версия за поръчково убийство, имайки предвид дейността на загиналия.

По данни на украинската полиция лицето, което простреля и отне живота на Денис Вороненко, е наранил и охранител на бившия руски депутат, предава Укринформ.

Към момента и двамата - нападателят и охранителят - се намират в болница под засилена охрана.

Допълнителни полицейски части са разположени и в центъра на Киев, където бе извършено убийството.

Правоохранителните органи изясняват дали нападателят е действал сам.

Бившият депутат от Комунистическата партия на Руската федерация Денис Вороненков напусна страната през есента на 2016 г. заради наказателно преследване срещу него.

През декември той получи украинско гражданство.

Вороненков е напуснал Русия със съпругата си, певицата Мария Максакова, която също е била депутат.

През януари 2017 г. Вороненков даде показания пред Генералната прокуратура на Украйна във връзка с разследването на бившия президент на Украйна Виктор Янукович.

Следствието по делото за убийството на бившия депутат от руската Държавна дума Денис Вороненков към момента работи по две версии, предава Interfax.

Едната е във връзка с това, че убитият е свидетел по делото срещу бившия украински президент Виктор Янукович, а другата – заради същото му качество по делото за контрабанда в структурите на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ).

„Към момента като предварителни версии се разглеждат както тази за убийството на свидетел по делото срещу Янукович, така и по делото за контрабанда на ФСБ на Руската Федерация“, заяви в четвъртък генералният прокурор Юрий Луценко на брифинг в Киев.

По думите на Луценко, следователите са установили марката на автомобила на убиеца – „Део“.