Председателят на БСП Михаил Миков заяви в началото на днешното заседание на Националния съвет на партията, че решението на ЦИК, което бе прието вчера, е скандално и в грубо противоречие със закона, предаде БГНЕС.

Вчера комисията взе решение, с което жребият ще се тегли в ЦИК с номерата на партиите за цялата страна.

"Може би трябва да се обърнем към посланиците, които са големи радетели на върховенството на закона в България и да им обърнем внимание на текста от Изборния кодекс, който беше подменен от решението на ЦИК", коментира Миков.

Той добави, че ако БСП е сред големите партии, които може би имат полза от централен жребий за номер в бюлетината, то възниква простия въпрос: защо има нужда от закони в България, след като има органи, които винаги могат да ги допишат?

Миков смята, че въпросът е от изключителна важност за демокрацията в България, за функционирането и законността.

Реформаторският блок е против решението на ЦИК да бъде теглен жребий на национално ниво за номерата на партиите в бюлетините. От Блока ще подадат жалба до Върховния административен съд в предвидения от закона тридневен срок.

Това е обявил на пресконференция във Велико Търново депутатът от РБ и председател на предизборния щаб на "Движение България на гражданите" Димитър Делчев, цитиран от пресцентъра на ДБГ.

Той е определил решението като лош знак за честността на изборите и е посочил, че то е противозаконно. Според чл. 423 от Изборния кодекс номерата на партиите и коалициите в бюлетините се определят от общинските избирателни комисии, е обяснил Делчев.

Лидерът на "България без цензура" и евродепутат Николай Бареков даде на съд решението на ЦИК за централната номерация на партиите за местния вот, съобщиха от пресцентъра на ББЦ.

В жалба до Върховния административен съд той е поискал решението да бъде отменено като незаконосъобразно.